Hlavní obsah

Sundejte dětem roušky ve třídě. Vědci přesně popsali, co si teď můžeme dovolit

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví s mezioborovou skupinou odborníků MeSES ukončilo před několika týdny spolupráci. Skupina přesto zasedá dál a navrhuje epidemická opatření spojená s aktuálním vývojem epidemie.

Článek

Expertní mezioborová skupina MeSES představila nová doporučení týkající se koronavirových opatření. Tentokrát se zaměřila na povinnost ochrany dýchacích cest a plošné testování ve firmách a ve školách.

Vzhledem k příznivě se vyvíjející epidemické situaci MeSES navrhuje ukončit povinnost plošného testování ve školách a podnicích. Doporučení váže na hodnoty vývoje šíření nákazy v členění na úrovni okresů, kde je potvrzená incidence nižší než 25 případů na 100 tisíc obyvatel za 14 dní, reprodukční číslo R je dlouhodobě nižší než hodnota 1 a podíl pozitivních testů je nižší než 4 %.

„V případě příchodu nových členů do stálého kolektivu, nebo v případě delší absence (např. v důsledku nemoci, dovolené apod.), doporučujeme, aby tito jednotlivci byli před opětovným zařazením do kolektivu testováni, nejlépe metodou PCR,“ uvádí ve stanovisku, které zveřejnila v pátek večer.

Dodává, že by bylo vhodné, aby v těchto případech došlo ještě k následnému dotestování během inkubační doby.

V doporučení navrhuje i úpravu pravidel pro nošení roušek. „Nevyžadovat ochranu dýchacích cest ve stálém kolektivu (např. ve třídě, v kanceláři, v dílně apod.), ale zachovat povinnou ochranu dýchacích cest ve společných prostorách a při setkávání s jinými kolektivy, včetně průchodu pracovištěm,“ uvádí MeSES.

Vláda na začátku května rozhodla, že povinné testování jednou týdně bude ve firmách, v neziskových organizacích či na úřadech pokračovat zatím do konce června. Povinnost platí také pro živnostníky. S pravidelným testováním ve školách se počítá zatím do konce školního roku, pak znovu v září. Ve vnitřních veřejných prostorech v Česku dál platí povinná ochrana dýchacích cest. Nosit roušky či respirátory musí i děti a učitelé při výuce ve třídách. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) bude o možném zrušení roušek při vyučování po víkendu znovu jednat s hygieniky i ministrem školství Robertem Plagou (za ANO), který tuto možnost zmiňoval. Vojtěch uvedl, že záležet bude na vývoji epidemické situace.

MeSES působila jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví. Poté, co se v polovině května úřad v čele s tehdejším ministrem Petrem Arenbergerem (za ANO) rozhodl spolupráci se skupinou ukončit, funguje dál jako nezávislá skupina expertů. Vydává stanoviska a doporučení.

Reklama

Doporučované