Hlavní obsah

Sundejte roušky v kancelářích. Má to podmínky, varuje hygienička

Foto: Shutterstock.com

Pravidla pro nošení roušek se znovu mění. Zatímco při práci je někteří mohou sundat, na ulici jde o povinnou výbavu.

Reklama

Nový vládní krok přinesl částečné uvolnění pravidel pro nošení roušek, které na první pohled působí nelogicky. V kanceláři bez roušky, venku s ní. Přesto podle epidemiologů opatření význam má.

Článek

Roušky na pracovišti nově mohou odložit lidé, kteří jsou vystavení rizikovému teplu, a lidé pracující v kancelářích, kde mohou dodržovat dvoumetrové rozestupy. „Nemůžou to být kanceláře, kde jsou lidé nahuštění,“ vysvětloval v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Povinnost nosit roušku nebo jiné zakrytí dýchacích cest při pohybu na veřejnosti ale zůstává. A to s některými výjimkami až do 25. května. Proč lidé mohou trávit dlouhé hodiny ve společných kancelářích bez látky přes obličej, zatímco při cestě do práce to stále dovoleno není?

Podle ředitelky pražské hygienické stanice, lékařky a epidemioložky Zdeňky Jágrové opatření odbornou logiku má.

„Význam to má v tom smyslu, že na pracovišti jsou zaměstnanci, kteří tam chodí dlouhodobě - jsou to ti stejní lidé, nemění se. Není to tak jako v metru, kdy ráno potkáte maximálně jednu osobu, kterou potkáváte běžně, a všechny ostatní jste nikdy neviděli. Je to důležité z hlediska prevence kontaktů - ta musí být na ulici vyšší než v kanceláři,“ míní Jágrová.

Podstatné je podle ní i to, že ani v kancelářích nepadají další hygienická pravidla a standardy. Je potřeba dodržovat alespoň dvoumetrovou vzájemnou vzdálenost, dezinfekci rukou i pracovního prostředí.

„Navíc se domnívám, že lidé už dnes ve většině kanceláří nošení roušek striktně nedodržovali. Je však třeba podívat se na to i z druhé strany - každý, kdo má nějaké příznaky onemocnění, by měl ve vlastním zájmu i v zájmu ostatních zůstat doma,“ dodává.

Podle epidemioložky je vhodné co nejvíce využívat sick days a jakékoliv příznaky nemoci přečkat doma, případně na dálku kontaktovat ošetřujícího lékaře.

Covid-19 přitom může mít i zdánlivě bezvýznamné příznaky, jako je kašel, škrábání v krku nebo ucpaný nos. „Určitě je potřeba na tohle dbát, aby každý v takovém případě co nejméně do zaměstnání chodil. Víme, že se virus vylučuje už před plným propuknutím nemoci. Čím déle tam člověk bude chodit, tím víc lidí potká a tím víc lidí nakazí. Bohužel virus tady s námi stále je a využije jen takovou šanci, jakou mu sami dáme,“ uzavírá odbornice.

Podle epidemiologa a koordinátora ministerské skupiny pro uvolňování opatření Rastislava Maďara si navíc zaměstnanci zrušení plošné povinnosti roušek nemají vykládat jako povel k jejich úplnému odložení. „Záleží na domluvě konkrétních zaměstnanců. nebo jak to určí vedoucí pracoviště. Navíc, pokud jsou k sobě lidé blíže než dva metry, roušky mít nadále musí,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Kdy to skončí?

Další výjimku z povinného nošení roušek mají děti do dvou let, děti ve školkách nebo žáci a studenti při školní výuce, pokud zachovávají rozestupy. Nosit ji nemusí také lidé v autech, řidič MHD nebo autisté a mentálně postižení. Nepovinná je také při natáčení filmu, portrétním fotografování, pro herce při divadelním představení nebo moderátory.

Od 25. května pak lidé nebudou muset nosit roušky venku, pokud splní podmínku aspoň dvoumetrového odstupu od dalších lidí, kteří s nimi nežijí ve stejné domácnosti. Termín, kdy by se mohly přestat nosit roušky v budovách, zejména obchodech nebo vozidlech MHD, ale zatím vláda nestanovila.

Povinné zakrytí úst a nosu v Česku platí dva měsíce. Lidé roušky sice mohou ve výjimečných případech sundat, každodenní pohyb ve veřejném prostoru se bez nich ale neobejde. Vzhledem ke zlepšující se epidemiologické situaci a stoupajícím teplotám však roušky někteří kritizují. Stejně tak se stále studuje, jak účinné v boji proti virům ve skutečnosti jsou.

Testováním se zabývá například i Ústav chemických procesů Akademie věd ČR, ve kterém odborníci měří účinnost materiálů vůči průniku koronaviru SARS-CoV-2.

„Kapénky, které z našich úst vylétávají při mluvení, kašlání nebo kýchání, jsou tak velké, že se velmi pravděpodobně téměř všechny zachytí i na primitivní doma vyrobené pomůcce. A tím výrazně snížíme komunitní přenos,“ popsal Vladimír Ždímal, vedoucí oddělení chemie a fyziky aerosolů.

Pokud se kapénky zastaví na roušce - i kdyby některé pronikly kolem tváří a nosu - rizikovost je podle něj mnohem nižší - virových fragmentů ubyde, sníží se i jejich rychlost a kapénky se snáze vypaří. Právě to je důvod nošení roušek - ochrana lidí v našem okolí.

Kritickým momentem je však při užívání roušek především manipulace s nimi a údržba. Ministerstvo zdravotnictví proto na svém webu zveřejnilo informace o správném zacházení - praní textilních roušek i manipulaci s jednorázovými.

Reklama

Doporučované