Hlavní obsah

„Superúterý“ je tady. Potvrdí Sanders pozici favorita v primárkách?

Foto: Profimedia.cz

Sanders má zatím nejvíc delegátů ze všech kandidátů.

Reklama

aktualizováno •

Největší demokratické klání tohoto roku začíná. Při „Super Tuesday“ se rozdělí velká část delegátů a rozhodne se možná o pokračování kandidatury některých z uchazečů o Bílý dům.

Článek

Co je volební „superúterý“ ?

První velké primárky v demokratickém klání o Oválnou pracovnu. Několik amerických států (Iowa, New Hampshire, Nevada a Jižní Karolína) už sice odvolilo, o Super Tuesday se ale bude hlasovat ve 14 státech najednou.

Jaké státy volí?

Jedná se o státy napříč celou Amerikou, volit bude Alabama, Arkansas, Kalifornie, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Severní Karolína, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont a Virginie. Navíc budou 3. března hlasovat i demokratičtí voliči žijící v zahraničí.

Proč je výsledek primárek, které se konají toto úterý, důležitý?

Za jediný den se mezi kandidáty na vyzyvatele Donalda Trumpa v listopadových prezidentských volbách rozdělí 1357 delegátů. V „early states“ – státech, kde se volilo před velkým úterkem – si mohli kandidáti uzmout svůj kus jen ze 155 delegátů. Celkově v celých primárkách bojují demokratičtí uchazeči o 3989 delegátů. K těm se pak přidá ještě 771 superdelegátů. Aby mohl být kandidát nominován do boje o prezidentské křeslo, potřebuje 1991 delegátů.

Kdy se dozvíme výsledky?

Dojít k finálnímu výsledku voleb bude trvat nejspíš několik dní. Mimo jiné i kvůli tomu, že každý stát zavírá volební místnosti v jiný čas. Zatímco třeba v Kalifornii se bude volit do středečních pěti hodin ráno středoevropského času, ve Vermontu jen do jedné hodiny ráno. Podle amerického The Washington Post se předpokládá, že právě sčítání hlasů v Kalifornii zabere přinejmenším pár dní. První výsledky se nicméně objeví hned po uzavření místností.

Kdo v úterních primárkách zabojuje?

Z původní osmadvacítky kandidátů, kteří ohlásili, že se do tohoto závodu o Bílý dům pustí, jich v superúterních primárkách startuje jen zbylých pět. A to Joe Biden, Bernie Sanders, Michael Bloomberg, Elizabeth Warrenová a Tulsi Gabbardová. Kandidatury se naposledy vzdali osmatřicetiletý Pete Buttigieg a devětapadesátiletá senátorka Amy Klobucharová. Současný věkový průměr demokratů bojujících o podzimní prezidentské volby je 68,2 roku.

Přestože je kandidátka o dva členy chudší, Buttigieg i Klobucharová vyjádřili podporu bývalému viceprezidentovi Joeu Bidenovi. Buttigieg ve svém projevu v Dallasu označil Bidena za toho pravého kandidáta, který „do Bílého domu vrátí důstojnost“.

Podle Amy Klobucharové, která z boje o demokratickou nominaci odstoupila v pondělí, je připojení k Bidenově kampani ten nejlepší způsob, jak ukončit vlastní kampaň.

„Pokud budeme příští čtyři měsíce rozdělovat naši stranu a vzájemně na sebe útočit, budeme příští čtyři roky přihlížet tomu, jak Donald Trump trhá naši zemi vedví,“ uvedla senátorka.

S čím do něj přicházejí kandidáti?

Favority voleb jsou levicový nestraník Bernie Sanders a bývalý viceprezident Joe Biden. Radikálnější, levicově smýšlející Sanders bodoval zejména v Iowě, New Hampshire a Nevadě, zatímco umírněnější Biden získal skoro 50 procent hlasů v Jižní Karolíně.

Kolik mají jednotliví kandidáti delegátů?

Bernie Sanders: 56 delegátů

Joe Biden: 48 delegátů

Elizabeth Warrenová: 8 delegátů

Tulsi Gabbardová: 0 delegátů

Michael Bloomberg: 0 delegátů

Do hry nastupuje i Michael Bloomberg, který všechny předchozí primárky a volební shromáždění vynechal. Za svou kampaň utratil bývalý starosta New Yorku stovky milionů dolarů a jeho podpora roste – zejména u voličů tmavé barvy kůže.

Jaké otázky nejvíce rezonují?

Po úterních primárkách se ukáže, jestli se v klání udrží senátorka Warrenová. Dosud se ani jednou neobjevila ve výsledcích hlasování na dvou nejvyšších pozicích – Super Tuesday by mohl o její budoucnosti v demokratické soutěži rozhodnout. Warrenová v posledních průzkumech balancovala na 15 procentech podpory – tedy hranici, která by jí přinesla poměrnou část delegátů.

Otázkou je i to, jaký výkon předvede Bloomberg. V předvolebních debatách se mu nedařilo. Třeba v Texasu by mohl podle průzkumů získat potřebných 15 procent hlasů.

Nejsilnějším favoritem je zatím Sanders, super úterý tak může jeho zdánlivě pevnou pozici potvrdit i podemlít. Podle předvolebních průzkumů to vypadá na první možnost. Senátor z Vermontu by nicméně musel i přes případný úspěch dokázat umírněným demokratům, že má dost sil na porážku Donalda Trumpa. A samozřejmě: jak si povede Joe Biden? Ze sobotních primárek odešel jako vítěz a o podporu požádal i Petea Buttigiega. To by mu mohlo přinést plusové body.

Průzkumy také vytyčily bitevní pole – nejtěsnější bude souboj na jihu USA. A nakonec, prezident Trump sice současné šíření nového koronaviru poněkud bagatelizuje, je však otázkou, jak se nákaza do budoucna promítne do účasti na politických shromáždění v rámci jednotlivých kampaní. Doposud velmi kontaktní kampaň i její výsledky by tak mohly nabrat úplně novou, zatím nejasnou, formu.

Reklama

Doporučované