Hlavní obsah

Superdebata na Seznamu: „Jezděte vlakem místo auty. Z dávek postavíme byty“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předvolební superdebata na TV Seznam.

Reklama

Česká národní banka zdražila úvěry, politici ale dál hýří nápady za miliardy.

Článek

Před volbami politici nemluví o úsporách a škrtech, ale o světlých zítřcích a plnějších peněženkách. Tohoto pravidla se drželi i účastníci čtvrteční předvolební debaty na TV Seznam.

Ministryně financí Alena Schillerová, která kandiduje za hnutí ANO v Jihomoravském kraji, se hned na začátku diskuze pochválila, že Česko má šestý nejnižší veřejný dluh v Evropě. Díky tomu může příští vláda podle ní mohutně investovat.

Záznam debaty si můžete pustit ZDE:

Předovlební debata TV Seznam.Video: Televize Seznam

Současně však ministryně nechce zvyšovat daně a zároveň prosazuje další zvyšování důchodů, příspěvku na rodičovskou dovolenou a další sociální výdaje.

„Musíme zůstat zemí s nízkými daněmi a se sociálními jistotami,“ řekla Schillerová, podle níž má hnutí ANO „citlivý“ plán konsolidace, který nepočítá s rozsáhlými škrty výdajů.

Právě ve čtvrtek přitom Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu kvůli tomu, aby zpomalila růst cen. Zdražením úvěrů chce centrální banka také snížit objem volných peněz v ekonomice.

V debatě však na hodnocení ČNB příliš nedošlo. Opozice spíše využila inflace k tomu, aby ukázala na vládu. Šéf lidovců Marian Jurečka, který kandiduje v koalici Spolu, vytáhl před kamery plakátky se sloganem „Babišova drahota“.

Několik radikálnějších návrhů přednesl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Vezmeme 10 miliard z dávek na bydlení a postavíme za ně státní byty, byty spekulantů je potřeba dostat na trh,“ prohlásil.

Politici probírali i další témata, jako je epidemie covidu-19, doprava nebo ekologie. Šéfka Zelených Magdalena Davis zaujala výrokem, že lidé nemusí jezdit autem. „Já bych ráda voličům řekla, že můžou jet někam vlakem a auto nebudou potřebovat,“ uvedla.

Došlo také na výměnu názorů o zaměstnávání lidí ze zahraničí. „Jsem pro to více se otevřít cizincům, ale jak kterým. Ukrajincům určitě ano,“ řekla Schillerová.

Na čem se debatující vzácně shodli, bylo kladné hodnocení politické a společenské morálky. „Máme skvělé občany,“ prohlásil šéf SPD Tomio Okamura.

„Národ je úžasný, na druhé straně politická kultura… Jestli by se měla dělat nějaká morálka, tak by se měla dělat od politiků,“ poznamenal předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Jak to při debatě i v jejím zákulisí vypadalo, zachytili naši fotoreportéři, podívejte se:

Reklama

Doporučované