Hlavní obsah

Superhrubá mzda končí. Sněmovna schválila i stravenkový paušál

Foto: Profimedia.cz

Jan Hamáček a Andrej Babiš.

Reklama

Sněmovna ve třetím čtení kývla na zrušení takzvané superhrubé mzdy. Návrh z pera Andreje Babiše nepodpořili koaliční sociální demokraté, ale naopak opoziční ODS a další poslanci.

Článek

Zdaňování takzvané superhrubé mzdy v tuzemsku po 13 letech zřejmě skončí. Sněmovna při schvalování daňového balíčku přijala návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který toto zdaňování ruší. Místo toho se má od příštího roku zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u lidí se mzdou zhruba nad 140 000 korun měsíčně sazbou 23 procent.

Sněmovna současně schválila i další část Babišova návrhu, která rozvolňuje pravidla rozpočtové odpovědnosti. Podle ministerstva financí by bez této změny nebylo zrušení superhrubé mzdy proveditelné. Babiš uvádí dopad na státní rozpočet v objemu asi 52 miliard korun. Návrh státního rozpočtu na příští rok s tím ale nepočítá. Dopady na veřejné rozpočty vyvolaly kritiku nejen z opozice, ale i z koaliční ČSSD.

Sněmovna spolu s tím v daňovém balíčku schválila také zavedení stravenkového paušálu. Schválila i snížení sazby spotřební daně z motorové nafty o korunu na litr. Naopak nepřijala žádný návrh na zvýšení sazeb daně z hazardu. Schválila zvyšování spotřební daně z tabákových výrobků, ale dala přednost rychlejšímu růstu daně, než navrhovala vláda. Státní rozpočet by tak mohl získat v příštím roce navíc asi 2,1 miliardy korun.

Noční hlasování jsme sledovali online:

Poslanecké pozměňovací návrhy, které v dílčích hlasováních o úpravách vládního daňového balíčku podpořila Sněmovna, budou mít celkový dopad na veřejné rozpočty v objemu 130 miliard korun. Poslancům to před závěrečným hlasováním o balíčku řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Schválený státní rozpočet na příští rok zatím s těmito změnami nepočítá, vláda jej navrhla se schodkem 320 miliard.

Na státní rozpočet podle ministryně dopadne ztráta příjmů v objemu 87 miliard korun, obecní rozpočty přijdou o 31 miliard a kraje o 12 miliard. Například zvýšení daňové slevy na poplatníka na úroveň průměrné hrubé mzdy připraví podle Schillerové stát o 35 miliard korun. Upozornila, že tolik peněz nemůže ušetřit na výdajové straně rozpočtu. Stát si bude muset půjčit peníze a bude své finance konsolidovat delší dobu, uvedla.

Dopady poslaneckých změn v daňovém balíčku, který Sněmovna nakonec většinou 68 hlasů schválila, pak mezi poslanci vyvolaly spory. Na rizika spojená s výpadkem příjmů upozorňoval hlavně bývalý ministr financí a předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „To, co tady pácháte, je zločin,“ prohlásil. Ohrozí to podle něj stabilitu důchodového nebo zdravotního systému. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že kvůli dopadům jeho strana balíček nepodpoří.

Pro budoucí vládu to podle ministryně bude znamenat legitimní debatu o změně daňového mixu. Ministryně ale poznamenala, že některá schválená opatření, třeba mimořádné odpisy hmotného majetku, jsou pouze na dva roky.

Poslanci o balíčku debatovali a hlasovali téměř sedm hodin. Nakonec pro něj hlasovali poslanci ANO, ODS, KSČM, SPD a dva nezařazení poslanci Václav Klaus ml. a Tereza Hyťhová.

Reklama

Doporučované