Hlavní obsah

V supermarketech budou od neděle pásky mezi povoleným a zakázaným zbožím

Foto: Shutterstock.com

Od 27. prosince budou muset i velké obchodní řetězce prodávat jen potraviny nebo drogerii.

Reklama

Přehledně: co si od neděle koupíte a co už ne. Pro supermarkety bude stejně jako pro menší obchody platit nově zákaz prodeje zboží, na které se nevztahuje výjimka z pátého stupně protiepidemického systému.

Článek

Jinak řečeno v supermarketech bude od neděle 27. prosince možné koupit jen nezbytné výrobky – potraviny nebo drogerii. Lidé už si tam ale nepořídí další věci jako třeba oblečení, boty, elektroniku nebo hobby výrobky.

Malé specializované obchůdky s tímto sortimentem, které musejí být na rozdíl od potravin zavřené, už tak nebudou diskriminovány jako při posledním zákazu prodeje.

Co se bude moci prodávat v obchodech od 27. 12.

- potraviny,

- drogerie a kosmetika,

- pohonné hmoty,

- léky,

- zdravotnické prostředky,

- krmivo a drobná zvířata ve zverimexu,

- brýle a kontaktní čočky,

- noviny a tabák.

Většina oslovených řetězců zakázané zboží nebude stahovat z prodeje, ale označí ho tak, aby nebylo možné jej zakoupit. Oblečení, psací potřeby nebo drobnou elektroniku tak zákazníci na prodejní ploše najdou, nebudou si je ale moci koupit.

Respektujeme, ale pochybujeme

„Nařízení budeme samozřejmě respektovat. V případě našich obchodů velkého formátu, kde prodáváme i zboží, které není zahrnuto mezi základní životní potřeby, budou tyto části ohrazeny páskou. Na některých provozovnách je jednoduché sortiment oddělit, jinde je to náročnější. Naplánujeme směny navíc, abychom to vyřešili. Sortiment ale nebudeme stahovat z provozovny,“ řekl pro Seznam Zprávy Václav Koukolíček, mluvčí Tesca.

Podobně bude postupovat i řetězec obchodů Globus. Plánuje zapečetit a označit pro přehlednost regály se zbožím, které nebude možné prodávat. „Domníváme se ale, že výběr potřebného zboží není zcela jasný a bude to komplikace zejména pro seniory, kteří nenakupují na internetu a jsou zvyklí vše pořídit v kamenné prodejně,“ uvedla za společnost Globus jeho mluvčí Lutfia Volfová.

Globus: Zkrátíme otevírací dobu

Změny se také dotknou otevírací doby a povánočního výprodeje zakázaného zboží, posílit bude třeba také směny pracovníků.

„Od 27. prosince zkracujeme otevírací dobu ve všech hypermarketech, a to od 7 do 21 hodin, na Silvestra pak budeme mít otevřeno do 17 hodin. Budeme nuceni před tímto datem posílit směny personálu, který se bude věnovat přípravě a omezení prodeje tak, abychom vládnímu nařízení vyhověli. Povánoční výprodeje zboží, jako je textil, obuv a další, odsuneme na dobu, kdy bude možné toto zboží prodávat,“ dodala Volfová.

Co může být od 27. 12. v provozu:

- prádelny a čistírny,

- servisy a myčky aut,

- železářství,

- odtahy,

- zásilkovny,

- květinářství,

- galanterie,

- zámečnictví,

- instalatérství a prodejny bílé elektroniky,

- pohřební služby, kamenictví a prodejny pietního zboží,

- prodejny zbraní a střeliva.

S možností zákazu prodeje nepotravinářského zboží dopředu počítal i Lidl. V nadcházejících dnech začnou i zde s přípravou prodejen tak, aby bylo vše v souladu s novým vládním nařízením.

Ovšem jde na to jinak - veškeré nepotravinářské zboží, kterého se zákaz prodeje týká, ideálně přemístí do skladů, případně zamezí jeho prodeji přímo v prodejně.

„Na prodejní ploše mohou být místo těchto artiklů umístěny vybrané potraviny. Na omezení rozsahu prodeje spotřebního zboží intenzivně pracujeme. Jako alternativu naši zákazníci mohou využít pohodlný nákup nepotravinářského zboží na našem eshopu,“ sdělil pro Seznam Zprávy mluvčí společnosti Tomáš Myler.

Makro nemusí, i tak sortiment omezí

Jiná situace je u Makra, v tomto obchodě bude možné i po 27. prosinci nakoupit vše, včetně zakázaného zboží. Jedná se totiž o velkoobchod, který umožňuje nákup jen podnikatelům. Podle Romany Nýdrle ale část nabídky možná dozná změny, ačkoliv to není z rozhodnutí vlády nutné.

„Jakožto na velkoobchod se na nás omezení nevztahují. Naši právníci nyní ale kontrolují sortiment a vstřícný krok uděláme tak, abychom byli v souladu s opatřeními. Textil, boty nebo televize už se v naší nabídce nevyskytují. O tom, jaké zboží případně stáhneme z prodeje, definitivně rozhodneme po 25. prosinci,“ řekla pro Seznam Zprávy mluvčí společnosti Makro Romana Nýdrle.

Změnu v opatřeních pro supermarkety vláda zavádí pro rovnější podmínky mezi řetězci a malými obchodníky. Část politických stran podmínila srovnáním konkurenčního prostředí svůj souhlas s podporou nouzového stavu.

Reklama

Doporučované