Hlavní obsah

Supermodelka, válečník a držitel Zlatého míče. Libérie zažívá bizarní prezidentské volby

Bývalá fotbalová hvězda George Weah má šanci se stát prezidentem Libérie.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Africkou Libérii čeká druhé kolo prezidentských voleb. V tom prvním získal převahu bývalý nejlepší fotbalista světa George Weah. Stane se vůdcem země?

Článek

Bývalá fotbalová hvězda George Weah má šanci se stát prezidentem své země - africké Libérie. Ve volbách, které se konaly 10. října, totiž postoupil, podle nedávno zveřejněných výsledků, do druhého kola, ve kterém se utká s Josephem Boakaiem. Weah byl vůbec první africký fotbalista, který získal Zlatý míč - a teď možná míří k dalšímu prvenství. Získal totiž 39 % hlasů svých krajanů a jeho protivník na něj ztrácí 10 %.

Weah má za sebou pestrou fotbalovou kariéru. Evropské angažmá začal v Monaku, kde ho trénoval současný trenér Arsenalu Arséne Wenger. Odtud putoval do PSG, kde v roce 1994 získal svůj první ligový titul. V roce 1995 přestoupil do klubu AC Milán, kde se ve stejném roce stal nejlepším střelcem Ligy mistrů a byl vyhlášen nejlepším fotbalistou Evropy i světa.

Novinářka Markéta Kutilová, která byla v Libérii jako členka pozorovatelské mise EU, si myslí, že volby v Libérii byly nejbizarnější, jaké zažila. „Mezi 20 kandidáty byla jedna bývalá supermodelka, bývalý válečný vůdce nebo bývalý fotbalista. Volby probíhaly v období dešťů a vzhledem k tomu, že 90 procent cest je v Libérii nezpevněných, tak to volby velmi zkomplikovalo. Když se třeba pak odvážely volební urny, tak je tam vezli tři dny, protože s nimi museli jet přes řeky na kánoích, po blátivých cestách na motorkách nebo je i nesli na hlavách. A komplikované bylo i přepočítávání hlasů. V Libérii totiž není všude elektřina, takže přepočítávání hlasů probíhalo často za světla petrolejových lamp,” popisuje volby v africké Libérii česká novinářka.

Druhé kolo voleb proběhne začátkem listopadu. Stane se držitel Zlatého míče liberijským prezidentem?

Reklama

Doporučované