Hlavní obsah

Supertalent Zadina: Reprezentace je čest, rád bych na MS jel. Ale nehrotím to, navíc nikdo nevolal

Filip Zadina by rád jel na MS.Video: Oliver Sálus, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší český talent za posledních dvacet let je připraven se zkusit porvat o místo v české reprezentaci na mistrovství světa. 18letý Filip Zadina ale zatím na telefon od Josefa Jandače a jeho realizačního týmu čeká.

Článek

Pouze osm českých hokejistů to v historii dotáhlo do elitní pětky draftu NHL, Filip Zadina se má letos mezi ně přidat. Jeden z největších talentů posledních dvaceti let má za sebou fantastickou sezonu, na jejímž konci fanoušci očekávají pozvánku do národního týmu dospělých. Zadina v noci na dnešek s Halifaxem vypadl ve čtvrtfinále play-off kanadské QMJHL a je připraven o místo na světovém šampionátu zabojovat.

„Bylo by to pro mě něco úžasného. Reprezentovat Českou republiku je čest. Na sto procent bych neodmítl,“ řekl Zadina v telefonickém rozhovoru pro Seznam den po skončení své klubové sezony. A dva měsíce před klíčovým milníkem jeho kariéry – draftem NHL v Dallasu.

Zadina ale zároveň přiznal, že s ním dosud nikdo z realizačního týmu Josefa Jandače nemluvil: „Nehrotil bych to. Kdyby měli zájem, rád bych jel. Na druhou stranu vím, že je tady spousta starších a lepších hráčů.“

Sám Jandač už v průběhu sezony naznačil, že na mistrovství světa dá šanci mladým hráčům. Zadina by se v případě nominace stal druhým nejmladším hokejistou v historii, který za českou reprezentaci nastoupil na mistrovství světa.

Reprezentace hledá nového trenéra. Nahradit Josefa Jandače u české reprezentace by mohl Martin Straka.Video: Adam Sušovský

Drtivá většina předběžných žebříčků letošního draftu jej pasuje do elitní pětky, takhle vysoko se naposledy vyšvihl před osmnácti lety obránce Rostislav Klesla (draftován na 4. pozici týmem Columbus v roce 2000). Zadina v letošní sezoně za Halifax odehrál 57 zápasů, v nichž nastřílel 44 branek a přidal 38 asistencí. V 18 letech byl i klíčovým hráčem juniorské reprezentace na letošním světovém šampionátu, kde se stal druhým nejlepším střelcem turnaje se sedmi góly.

Reprezentaci v nejbližších dnech čekají dva přípravné zápasy ve Francii, pak turnaje Euro Hockey Tour v Pardubicích a ve Švédsku. Mistrovství světa pro český tým odstartuje 5. května zápasem se Slovenskem.

Reklama

Doporučované