Hlavní obsah

Supi hodovali na otrávených tělech slonů. Více než 500 jich zemřelo

Foto: Shutterstock.com

Otrávení mrchožrouti odhalují působiště pytláků.

Reklama

Více než 500 ohrožených supů zemřelo po pozření těl mrtvých slonů, které předtím otrávili pytláci, píše server CNN. Mrtvá těla 537 supů a dvou orlů našli v chráněné přírodní oblasti ve východní části centrálního distriktu Botswany.

Článek

Podle vládního prohlášení hodování na otrávených mršinách stálo život 468 bělošedých supů, 28 supů kapucínů, 17 supů bělohlavých, 14 supů bělošedých a 10 supů kapských. Všichni tito ptáci patří mezi ohrožené nebo kriticky ohrožené druhy a jsou zapsaní na Červeném seznamu ohrožených živočichů a rostlin. Botswanská vláda na svých sociálních sítích uvedla, že sloni byli otráveni chemickou látkou, což vedlo k velké úmrtnosti supů a orlů.

Podle Africké přírodní nadace (AWF) mrchožrouti představují pro pytláky dlouhodobý problém. „Vzhledem k tomu, že se ptáci stahují k mršinám zvířat, odhalují i místa působení pytláků,“ uvádí AWF na svých webových stránkách a dodává, že ačkoli jsou mrchožrouti problémem pro pytláky, tyto ohrožené druhy jsou pro funkční ekosystém nepostradatelné. Požíráním těl mrtvých zvířat se supi starají o ústřední roli v udržování čistého prostředí a minimalizování šíření nakažlivých nemocí.

Botswanská vláda nedávno učinila kontroverzní krok a zrušila zákaz lovu slonů. Krok zdůvodnila množstvím zničeného majetku, úrody a nebezpečím, které hrozí místním při kontaktu se slony. Ve svém čtvrtečním prohlášení ale úmyslné trávení zvířat pytláky vláda odsoudila jako „nebezpečné a škodlivé životnímu prostředí“. V návaznosti na incident právní síly údajně pracují na „dekontaminaci prostředí“.

Pozůstatky mrtvých těl a okolní prostředí budou testovány a analyzovány v laboratořích. Tento incident hromadného trávení zvířat není ojedinělý. V roce 2013 došlo k podobnému případu v Namibii, kdy se na 500 ptáků včetně supů otrávilo na sloní mršině.

Reklama

Související témata:

Doporučované