Hlavní obsah

Surfaři protestovali proti těžební plošině. Jejich kruh se možná zapíše do Guinnessovy knihy rekordů

Protest surfařů možná aspiruje na světový rekord.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Necelá tisícovka izraelských surfařů vytáhla prkna na protest proti výstavbě těžební plošiny u pobřeží nedaleko Tel Avivu.

Článek

Organizátoři akce uvedli, že se pátečního protestu zúčastnilo 992 lidí. Řady zkušených surfařů u pobřeží izraelského města Herzlija doplnili atleti, herci nebo úplní amatéři. Protestující utvořili na surfařských prknech ve vodě veliký kruh.

„Vlastně jsme sem přišli zlomit světový rekord. Vůbec hlavním nápadem ale bylo předejít výstavbě ropné plošiny devět kilometrů zde od pobřeží,” okomentoval akci jeden z účastníků, Izraelec jménem Etay.

Izraelské úřady reagovaly prohlášením, že konstrukce nijak neohrozí životní prostředí nebo zdraví lidí koupajících se v blízkých vodách Středozemního moře.

Protestující nicméně i přesto trvali na přesunutí výstavby dál od izraelského pobřeží. Na svých černobílých tričkách s lebkami se zkříženými hnáty měli i vytištěný slogan se slovy: „Netravte nás.”

Podle organizátorů se událost dostane i před komisi Guinnessovy knihy rekordů. Dosud oficiálně stále nepřekonanou příčkou je kruh surfařů z minulého roku čítající 511 lidí u Huntington Beach v Kalifornii.

Reklama

Doporučované