Hlavní obsah

Surovost, krev a stehy. Chyby rozhodčích ohrožují zdraví hráčů v lize

Foto: Profimedia.cz

Rozhodčí Alex Denev udělil sparťanovi Krejčímu za surový zákrok loktem nejdříve jen žlutou kartu. Opravit ho muselo video.

Reklama

V české nejvyšší fotbalové lize se spustila debata o ochraně zdraví hráčů. Dění způsobila série chyb rozhodčího Alexe Deneva, který v posledních měsících opakovaně nedostatečně trestal surové zákroky.

Článek

Nejdříve přišel tvrdý direkt loktem sparťana Krejčího. Mladý záložník v utkání v polovině prosince poslal surovým způsobem k zemi pardubického středopolaře Tomáše Solila. Sudí Alex Denev stál v bezprostřední blízkosti, přesto tasil jen žlutou kartu. Zasáhnout tak musel až asistent u videa Lerch, který Denevovi napověděl, že se mělo červenat, a to, nutno říci, naprosto jednoznačně. Stejného názoru byla i disciplinární komise, která Krejčímu navrch přidala i stopku na čtyři zápasy.

Sérii nešťastných rozhodnutí sudí Denev rozšířil na konci ledna. Tentokrát ale ne v pozici hlavního rozhodčího, nýbrž v roli asistenta u videa. V zápase Slavie s Jabloncem přehlédl nedostatečné potrestání domácího kapitána Jana Bořila. Bek známý svou tvrdou hrou tentokráte, i dle slov svého šéfa Jaroslava Tvrdíka, vyloženě přepískl a za úder ramenem měl být vyloučen, Bořil ale nedostal ani žlutou kartu.

„Dle Komise rozhodčích nebyla situace vyhodnocena v souladu s Pravidly fotbalu. Provinivšímu se hráči domácího družstva měla být udělena minimálně žlutá karta, jednalo se o přestupek na hranici bezohledného způsobu hry a použití nepřiměřené síly,“ komentovala faul Jana Bořila Komise rozhodčích FAČR.

V usnesení ze zasedání rovněž stálo: „Komise rozhodčích zdůrazňuje, že ochrana zdraví hráčů je jedním z nejdůležitějších kritérií při hodnocení činnosti rozhodčího během řízení utkání. Tato skutečnost je rozhodčím neustále připomínána a je jedním ze zásadních aspektů, na které Komise rozhodčích klade obzvláštní důraz.“

Ve stejný den vydání usnesení i tak Alex Denev pískal další ligové utkání, opět už v roli hlavního rozhodčího, a bohužel, ani tentokrát se zápas neobešel bez kontroverzního rozhodnutí.

Ve svém jedenáctém zápase v roli hlavního rozhodčího sudí Denev potrestal nedostatečně, jen žlutou kartou, likvidační zákrok boleslavského kapitána Marka Matějovského. Devětatřicetiletý záložník zopakoval ještě v horším měřítku přišlápnutí Srdjana Plavšiče z posledního utkání na Spartě.

V úterní dohrávce ostře sešlápl nohu olomouckého záložníka Davida Housky, div že mu ji nepřerazil. Rozhodčí ostrý faul dokonce zkoumal na videu, i tak se ale rozhodl ponechat v platnosti své původní rozhodnutí a Matějovskému udělil jen žlutou kartu. Z ruchových mikrofonů přitom bylo slyšet, že se asistenta u videa, z pozice profesionála možná až nepochopitelně, ptal, jestli se za podobný zákrok dává červená karta. Proč se tak nestalo, nad tím zůstává rozum stát.

Rozhodnutí sudích kritizoval po zápase i trenér Sigmy Radoslav Látal, který na sociální sítě přidal i fotku zkrvavené holeně Davida Housky. „Je to smutné. David má pět stehů, odjel do nemocnice. Byl to hrozný pohled na tu nohu v poločase. Nechápu, jak tohle může rozhodčí nechat být, když tady bylo video. Málem mu zlomil nohu. Minimálně na dva týdny bude mimo,“ řekl po zápase olomoucký kouč.

Dění v Mladé Boleslavi neuniklo ani předsedovi představenstva pražské Slavie Jaroslavu Tvrdíkovi. Ten fotku Houskovy zraněné nohy přesdílel s komentářem, ve kterém apeloval na Komisi rozhodčích FAČR, aby opravdu chránila zdraví hráčů a rozhodčí, kteří podobné zákroky netrestají dostatečně, suspendovala.

„Řeknu to spíše obecně. Prioritou rozhodčího má být chránit zdraví hráčů. Mantinely, jak se hráči na hřišti chovají, nastavuje pokaždé právě on. Je potřeba, aby byly co nejvíce od sebe, aby k surové hře nedocházelo. Je to o osobnosti každého rozhodčího, kam až hru pustí a naopak,“ okomentoval situaci pro Seznam Zprávy bývalý sudí Radek Příhoda, který v nejvyšší lize odpískal 15 sezon.

Reklama

Doporučované