Hlavní obsah

Surrealistický obraz Figura (Hlava) se dnes v Praze vydražil za 10,5 milionu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Surrealistický obraz Aloise Wachsmana nazvaný Figura (Hlava) z roku 1932 se v aukci European Arts v Obecním domě vydražil za 10,54 milionu korun. Cena není velkým překvapením, protože autorovo dílo této kvality je nedostupné.

Článek

Pořadatelé uvedli, že jde o o nejdražší Wachsmanův obraz vydražený na aukčním trhu. Wachsman byl český malíř, scénograf a architekt, který žil mezi lety 1898 až 1942. Jako malíř za svého života zazářil několikrát. Jednak v raném období, kdy byl krátce členem uměleckého svazu Devětsil, a podruhé na počátku 30. let 20. století, kdy rozvinul surrealistickou poetiku do nečekaných, velmi výrazných a dodnes nedoceněných poloh. Obraz Figura (Hlava) je podle pořadatelů pronikavou zkratkou, bleskovou reflexí nad filosofickými úvahami René Descarta.

„Ve velkými monochromními barevnými plochami vystavěném rohu místnosti je umístěn růžový trojúhelník, který symbolizuje lidské tělo. Z trojúhelníku pak jako by vyrůstal šedý, žlutou barvou místy ohraničený profil hlavy, z nějž je zřejmý výraz určitého údivu, jakéhosi prozření. Uvnitř hlavy jsou dva důležité motivy. Oko jako zdroj zrakového smyslu je spojeno s tkáněmi připomínajícími mozek, do nějž přenáší podněty,“ popsali organizátoři vydražený obraz.

Celkem v dnešní akci sběratelé utratili více než 56 milionů korun a úspěšně se vydražilo 87 procent ze 152 nabízených položek. Velký zájem mezi zájemci podle pořadatelů vzbudila také kolekce deseti grafik Bohumila Reynka, kterou sběratelé celkově ocenili téměř na tři miliony korun. Nejdražší grafiku z této kolekce získal dražitel, který za Pietu u studně z roku 1949 zaplatil 545 600 korun, což je nový autorský rekord tohoto výtvarníka. Významný cenový nárůst zaznamenal i olej Alej v Luhačovicích autora Antonína Slavíčka z roku 1898, který se prodal za 7,8 milionu korun.

Reklama

Související témata:
Alois Wachsman

Doporučované