Hlavní obsah

Sušice už měla mít na náměstí muzeum, ale zatím nemá ani projekt

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Sušice na Klatovsku měla letos otevřít městské muzeum v cenném renesančním domě na náměstí zvaném Stará lékárna. Město ho koupilo před šesti lety a před více než dvěma lety vybralo v soutěži vítězný architektonický návrh.

Článek

„Dosud ale kvůli sporům projektanta s památkáři není ani projekt přestavby budovy,“ řekl starosta Petr Mottl.

Dům je uzavřený přes deset let. Předtím, než ho koupilo město za devět milionů korun, patřil italské firmě, která ho chtěla přestavět na hotel, poté ho dlouho prodávala realitní kancelář. Dům se sgrafitovou fasádou má stejně jako nedaleké Muzeum Šumavy základy ze 14. století, objekty jsou kulturními památkami. „Jde o nejkrásnější a nejzachovalejší domy,“ řekla ředitelka Muzea Šumavy Zdeňka Řezníčková.

„Jsme pořád na začátku. Stále probíhá diskuse památkářů s projektanty o některých sporných věcech. Nemáme zatím ani projekt,“ řekl Mottl. Soutěž na vítězný návrh se konala na jaře 2018 a od září je znám vítěz. Starosta ji dlouhodobě odmítal s tím, že přinese značné zpoždění realizace. Podle svých slov ale netušil, že to bude tak dlouho. „Kdybychom zvolili postupnou opravu objektu, tak už to bylo hotové,“ uvedl.

Projektanti podle Mottla zatím stále nemají vyjádření památkářů a nemohou pracovat na projektu. „A my jako investor s tím nemůžeme nic dělat,“ uvedl. V rozpočtu na příští rok tedy Sušice opět nemá vyčleněné peníze na přestavbu, ale pouze na projekt, z něhož vyjdou náklady. Před čtyřmi lety je město odhadlo na 50 milionů korun.

„Nehrozí, že by měl dům spadnout. Dělali jsme tam dílčí opatření, třeba opravy střechy, aby tam neteklo. Není to tak, že by objekt nevydržel, ale je škoda, že je nevyužívaný,“ uvedl Mottl.

Radnice tam původně chtěla městské muzeum a infocentrum. „Bohužel ale po volbách rada rozhodla, že infocentrum bude na náměstí v čísle 10. Po konci nouzového stavu by se mělo otevřít,“ uvedl Mottl.

Ve Staré lékárně má být sušický betlém a stálá výstava o historii města. „Sušice si zaslouží pořádnou prezentaci jako královské město a brána Šumavy. Nejdříve ale musíme mít projekt a všechna povolení,“ uvedl. Mottl si netroufl odhadnout, jestli se to povede příští rok.

Reklama

Doporučované