Hlavní obsah

Sušické zastupitelstvo bude opět jednat o městské nemocnici

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice, kde se od ledna obnovil provoz dlouho zavřené chirurgie a interny, po zářijovém odvolání dvou jednatelů opět zavřela chirurgii a potýká se s nedostatkem personálu.

Článek

Situací v městské nemocnici se bude opět zabývat středeční zastupitelstvo Sušice. Proti situaci v nemocnici vystupují místní i opozice. Ta na program zastupitelstva zařadila kvůli krokům vedení města návrh na odvolání rady a zvolení nových členů a doplnění členů dozorčí rady nemocnice o zástupce nominované opozičními stranami.

Městskou nemocnici od září 2019 řídili jednatelé Václav Rada a Pavel Hais (radní za Piráty). Rada města v pozici valné hromady je ale v půlce září na návrh dozorčí rady nečekaně odvolala. Odůvodnila to nákladným provozem nemocnice, na nějž město doplácelo denně 130 tisíc až 140 tisíc korun. Po dovolání jednatelů z nemocnice odešlo několik lékařů a bylo třeba dočasně zavřít lůžkovou chirurgii. Proti odvolání jednatelů lidé i opozice protestovali, aktivisté sbírají podpisy pro vyhlášení referenda.

K návrhu na odvolání rady města se starosta Petr Mottl (ODS) nechtěl vyjadřovat. ČTK řekl, že nemocnice podle něj funguje. Předpokládá, že až se ustanoví nové zastupitelstvo a rada Plzeňského kraje, začne se situací v Sušické nemocnici intenzivně zabývat. „Doufám, že pokud kraj dodrží slovo, a já si myslím, že ano, že by v příštím roce v průběhu prvního pololetí mohl sušickou nemocnici provozovat Plzeňský kraj,“ řekl Mottl.

Občanská iniciativa začala se sběrem podpisů pro vyhlášení referenda minulý týden. Je třeba 20 procent podpisů oprávněných osob, což je v případě jedenáctitisícové Sušice téměř 1800 podpisů.

„V současné chvíli máme 1905 podpisů,“ řekl dnes ČTK Jan Janda z přípravného výboru referenda. Výbor podpisy ověřuje, návrh na referendum pak podá na úřadě. V referendu by měli lidé odpovídat mimo jiné na to, zda má město aktivně podporovat v nemocnici lůžkovou internu a lůžkovou chirurgii, JIP, následnou péči, ambulance, komplement s rentgenem, sonem a laboratoří včetně pořízení CT přístroje. Lidé by měli také říci, zda má město odložit nejméně o dva roky stavbu sportovní haly. Radnice plánuje stavbu haly za 130 milionů korun.

Opoziční zastupitel Karel Janda (Nezávislí ze Sušice) zařadil na program zastupitelstva návrh na odvolání sedmičlenné rady a volbu nových radních. Změnu chce hlavně na postu starosty a místostarosty, radu složenou nyní z ODS, ANO a Pirátů chce doplnit i o zástupce dalších stran. Čtyři zástupce nominované opozičními stranami chce doplnit do dozorčí rady nemocnice Milena Stárková z opoziční ČSSD. Podle ní byla pětičlenná dozorčí rada vedením města zneužita jako berlička k odvolání jednatelů.

Podle jednatele Jiřího Vlčka nemocnice teď funguje, potýká se ale s nedostatkem zdravotníků. Zavřená chirurgie teď slouží jako covidové pracoviště s kapacitou devíti lůžek. „Kapacitu máme danou počtem personálu, nejsou problém postele, ale personál,“ řekl Vlček ČTK. Zdravotníci na chirurgii pracují na hraně možností. Vlček plánuje, že po koronavirové pandemii lůžkovou chirurgii opět otevře, a shání personál. Po odvolání jednatelů z nemocnice odešlo devět lékařů. „Chybí nám ještě dva chirurgové, tři tady máme, a chybí mi tři anesteziologové do služeb. A budeme schopni to otevřít,“ řekl Vlček. V provozu je interna se 24 lůžky a následná péče se 60 místy. „Interna je průběžně obsazovaná akutními pacienty tak, jak je potřeba. Na lůžka následné péče sháníme pacienty,“ dodal.

Reklama

Doporučované