Hlavní obsah

Suvenýry z pláže se mohou turistům vymstít. Za písek hrozí pokuty i vězení

Foto: Profimedia.cz

Pláž Cala Mariolu na Sardinii.

Reklama

Mušle a písek patří mezi oblíbené upomínkové předměty, které si turisté každoročně vozí z dovolených. U některých lokalit by se však měli mít na pozoru. Za odvoz písku či lastur mohou hrozit vysoké pokuty, nebo dokonce vězení.

Článek

Suvenýry z pláže by si turisté domů rozhodně neměli vozit například z italské Sardinie. Písek z místních pláží s narůžovělou či bělavou barvou se sice mnohým může zdát jako jedinečná památka na dovolenou, která pochází přímo z přírodních zdrojů země. Za jeho odvoz zde však v současnosti hrozí vysoké pokuty a při větším přestupku dokonce i vězení.

Odvážet písek ze Sardinie se v minulých letech stalo čím dál tím populárnějším a častějším. A to nejen u turistů, kteří si chtějí přivézt nějakou vzpomínku z cest, ale i u podnikavců, kteří chtějí odvezený písek zpeněžit online.

„Našli jsme webové stránky, které prodávaly náš písek jako suvenýr. Stalo se to velmi známým fenoménem tady v Evropě,“ uvedl pro CNN minulý rok sardinský policejní sbor jako jeden z hlavních důvodů, proč se místní orgány rozhodly přistoupit k přísnějším opatřením.

K přijetí přísnějších opatření proti těm, kteří z pláží odvážejí přírodní předměty, přispěla také iniciativa místních obyvatel. Ti založili na Facebooku stránku s názvem „Vykradená a vypleněná Sardinie“, kde sdíleli fotky plastových láhví s pískem a tašek naplněných různými suvenýry z pláže. Skupina označila krádež písku za zločin a celou situaci za ekologickou krizi a vyzvala orgány, aby reagovaly.

V roce 2017 se tak místní úřady rozhodly přijmout návrh zákona, na základě kterého se odvoz písku a mušlí z pláží stal nelegálním. „Když si někdo odveze lahvičku písku, nevypadá to jako žádný velký problém. Když by to ale udělal milion turistů, každý rok by mohly zmizet tuny a tuny písku,“ vysvětluje přísnost opatření místní policie.

Ani zákon, jehož porušení znamená velké pokuty, ovšem turisty neodradil. Od doby, kdy se stalo odvážení písku nelegálním, řešila Sardinie několik případů závažného porušení. Naposledy na začátku června, kdy ostrov hlásil několik incidentů, při kterých 41 lidí odvezlo přibližně 100 kilogramů sardinského písku a mušlí. Za jejich činy jim hrozí pokuty ve výši až 3 tisíce eur (přibližně 76 922 korun).

Známým pro porušení sardinského zákona se stal pak francouzský pár, který si chtěl v roce 2019 odvézt 14 plastových lahví obsahujících přibližně 40 kilogramů písku. Policie našla náklad v kufru jejich SUV, když čekali na přepravu trajektem. Za odvezení přírodního artiklu z jihu Sardinie páru hrozilo dokonce vězení.

Vojenská a celní policie se proti podobným případům snaží i nadále zasahovat. Pravidelně tak kontroluje letiště a přístavy, prohledává také webové stránky, kde se písek nezákonně prodává. Nelegální náklad v zavazadlech turistů odhalují při celních prohlídkách pomocí rentgenu.

Nejen Sardinie, ale i Řecko

Sardinie není jedinou lokalitou, která se rozhodla zpřísnit pravidla týkající se odvážení přírodních suvenýrů z pláží. Ke stejnému kroku přistoupil z podobných důvodů v roce 2018 také řecký ostrov Skiathos se svojí pláží Lalaria.

Lalaria je jednou z nejoblíbenějších destinací na ostrově. Na místo, kam se dá dostat pouze lodí, lákají turisty zejména malebné bílé oblázky, které lemují břeh Egejského moře. Mnozí návštěvníci ostrova si tyto oblázky odnášejí domů jako vzpomínku na výlet. Podle místních úřadů tím poškozují životní prostředí v lokalitě a narušují atraktivitu destinace.

Za odnesené oblázky tak v současnosti hrozí pokuty ve výši od 10 do 25 tisíc korun, v závislosti na počtu a velikosti kamenů. Pokuty se na Skiathosu netýkají pouze turistů, ale i místních, kteří je využívají například ke zdobení svých trávníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované