Hlavní obsah

Svá díla nehodnotím, říká Alice Nellis, jejíž Tajnosti odvysílá Televize Seznam

Televize Seznam odvysílá 12. října 2018 snímek Tajnosti.Video: Vedran Kovacevic, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Televize Seznam rozšiřuje program o pravidelné Filmové pátky. První vlaštovkou budou Tajnosti Alice Nellis, které vznikly před 11 lety. Sama režisérka si je naposledy pustila před deseti lety. Do snímku pak ukryla dárek pro svou dceru – vzpomínku na to, jak vypadala jako půlroční miminko.

Článek

„Své autorské počiny nehodnotím. V danou chvíli se snažím odvést práci, jak nejlépe umím. Vždycky by se daly najít hranice toho, co šlo a nešlo udělat líp, člověk se přeci jen vyvíjí, ale já tohle nedělám. Maximálně můžu hodnotit, jak velké kompromisy tehdy člověk musel dělat, aby film vznikl, ale v té době to bylo relativně v pohodě,“ říká pro Seznam Zprávy Alice Nellis.

Do scénáře tehdy propsala vlastní soukromí, totiž půlroční dceru Ellu Rose, která se mihne ve scéně, kdy hlavní hrdinku pokutuje revizor v tramvaji.

„Z mé strany to byla malá libost. Věděla jsem, že nehrozí nějaká invaze soukromí. Je to spíš o tom, že dcera bude mít vzpomínku na to, jak vypadala jako miminko. Větší hloubka v tom není,“ dodává s úsměvem režisérka, jež do snímku nijak nenásilně ukryla jiné poselství – snahu prahnout po snech celý život.

„Každý žijeme situacemi, co bude, až jednou bude. Máme sny, pečlivě si je stanovujeme a v okamžiku, kdy zjistíme, že jsme na většinu z nich dosáhli, přijde zdrcující okamžik absolutní prázdnoty. Podle mě je lepší žít přítomností,“ míní Alice Nellis. Ta nadcházející podzim tráví mimo jiné psaním filmové podoby knihy Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch.

Hlavních rolí se v Tajnostech ujali Iva Bittová, Karel Roden, Ivan Franěk či Martha Issová.

Reklama

Související témata:

Doporučované