Hlavní obsah

Švábí kyborgové řízení na dálku dronem mohou zachraňovat životy

 

Reklama

Vědci přišli s novým mapovacím systémem, který využívá odolnosti švábů.

Článek

Vědci ze státní Univerzity Severní Karolíny (UNC) vyvinuli velmi specifický mapovací systém. Ten využívá schopnost švábů přežít v extrémně náročných podmínkách.

Podle webu New Atlas jsou švábi vybaveni elektronikou, připojenou k jejich tykadlům a cerkům (přívěsky, vyskytující se na konci zadečku některých členovců). Vysláním podnětu tykadlům pak mohou vědci se šváby na dálku „zatáčet“, signál do cerků zase ovlivní rychlost pohybu.

A jak zařízení funguje? Švábi se podle potřeby pohybují po určené lokaci, přičemž vysílají rádiové vlny, které se dají „přeložit“ jako mapa oblasti. Bezpilotní dron vlny přijímá a přemísťuje se podle toho, kde ještě není mapa lokace sestavena. Současně dron vysílá signál, který šváby naviguje na potřebné místo.

„Má to využití pro místa, kam nepronikne GPS – třeba do propadlých budov,“ popisuje Edgar Lobaton, odborný asistent elektrického a počítačového inženýrství na UNC a spoluautor dvou studií, které se teorií zabývají.

Výzkumníci doufají, že systém pomůže kupříkladu s hledáním přeživších po katastrofách a umožní bezpečněji zachraňovat zraněné uvězněné v troskách domů.

Nápad na „biobota“, v tomto případě kybernetického švába, není neznámý; vědci ze stejné univerzity již před třemi lety úspěšně ovládali švába pomocí herní technologie Kinect. Na toto testování prozatím využili miniaturní robotky, brzy však chtějí stejný experiment provést i se skutečnými šváby.

Reklama

Související témata:

Doporučované