Hlavní obsah

„Švachula měl asi od někoho vyšší mandát,“ řekl klíčový svědek kauzy Stoka

V korupční kauze Stoka vypovídá jeden z klíčových aktérů Saman El-Talabani (vlevo).Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

U Krajského soudu v Brně čtvrtým jednacím dnem pokračuje rozkrývání kauzy Stoka. Bývalí politici ANO a podnikatelé podle obžaloby na Brně-středu ovlivňovali stavební zakázky.

Článek

„Sestavili jsme seznam asi 85 až stovky firem, které jsou ochotné se do systému zapojit a na takzvaně dohozenou práci platit úplatky ve výši deseti procent.“ To je část výpovědi podnikatele Samana El-Talabaniho. Jeden z obžalovaných v korupční kauze Stoka platí zároveň za klíčového svědka. Právě on kriminalisty k případu navedl.

Jeho výpovědí v úterý u Krajského soudu v Brně čtvrtým jednacím dnem pokračuje rozplétání korupční kauzy na Brně-středu. Organizovaná skupina v čele s bývalým místostarostou centrální radnice Jiřím Švachulou (dříve ANO) podle obžaloby ovlivnila stavební zakázky za půl miliardy korun. V propracovaném korupčním systému stavební firmy a řemeslníci odevzdávali desátky, někdy až patnáct procent. „S obžalobou se až na drobnosti plně ztotožňuji a vinu doznávám,“ zahájil výpověď.

Podnikatel El-Talabani měl ve zločinecké skupině působit jako „pravá ruka“ místostarosty Švachuly. Od něj dostával instrukce a informace o chystaných zakázkách. „Bez mé osoby mohl systém fungovat taky. Na pozici na městských úřadech jsem nikdy neseděl. Nicméně ve mně měl Švachula záruku, že domluvené peníze vyberu,“ vypověděl El-Talabani. V případu má status spolupracujícího obviněného. Díky tomu může vyváznout s nižším trestem.

V této větvi rozsáhlé kauzy je obžalovaných 11 lidí a 2 firmy, bývalí politici, úředníci i podnikatelé. Podle policie si na úplatcích přišli minimálně na 47 milionů korun. Mezi obžalovanými figuruje také bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-středu Petr Liškutin (dříve ANO). Aktérům hrozí za uplácení a další trestné činy až 16 let vězení.

Kdo je kdo v kauze Stoka

Jiří Švachula – bývalý vlivný politik ANO, exmístostarosta Brna-středu. Podle obžaloby vedl organizovanou skupinu, ovlivnil stovky stavebních zakázek a rozděloval úplatky mezi komplice. Vinu u soudu popřel.

Saman El-Talabani – brněnský podnikatel iráckého původu. Klíčový svědek, usiluje o status spolupracujícího obviněného. Odsouzen v jiné kauze obřích daňových úniků, policii na Stoku navedl. Měl vazby na politiky, podle obžaloby vybíral úplatky na Brně-středu i jinde.

Petr Liškutin – bývalý člen ANO a šéf investičního odboru na Brně-středu, bývalý místostarosta brněnských Ivanovic. Podle svědectví se podílel na ovlivňování zakázek. Před soudem přiznal přijetí jednoho 70tisícového úplatku.

Pavel Ovčarčin – podnikatel, který působil jako „pošťák“, předával neveřejné informace o zakázkách. Společník Samana El-Talabaniho. Před soudem stál také v kauze obřích daňových úniků. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Lubomír Smolka – podnikatel ve stavebnictví, spolumajitel obžalované firmy Kros-stav. U soudu se přiznal, že pomohl vytipovat firmy, které se budou účastnit zmanipulovaných řízení na opravy obecních domů. Policii řekl o údajné korupci v městských firmách.

Petr Kosmák – bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části. Měl vliv na stovky řemeslnických prací a výběr firem. U soudu se přiznal, že od firem úplatky vybíral. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Petr Kalášek – podnikatel, podle obžaloby vybíral úplatky. Vinu popírá.

Ivan Trunečka – podnikatel, jeho společnosti získávaly stamilionové zakázky v městské firmě Teplárny Brno, kde seděl ve vedení syn dvojky ANO Jaroslava Faltýnka – Jiří Faltýnek. Také jej policie podezřívá, ale trestně nestíhá. Trunečka vinu odmítá.

Jiří Hos – vlivný brněnský politik a dlouholetý člen ODS. Podle svědectví dalších obžalovaných pomáhal s výběrem firem u některých zmanipulovaných zakázek a dostával za to provize. Vinu u soudu popřel.

Michal Unzeitig – podnikatel, který měl předat 70tisícový úplatek Liškutinovi. Podle policie nebyl součástí zločinecké skupiny.

Luboš Krejčí – podnikatel, který se svou společností podle obžaloby manipuloval s veřejnými zakázkami, ale neměl být součástí zločinecké skupiny. Vinu popírá.

Kros-stav, UNO – stavební společnosti, které byly podle obžaloby zapojené do „cinknutých“ výběrových řízení a získávaly různé zakázky.

Úplatky ze zakázek pro městské firmy

Skupina podle obžaloby ovlivňovala také zakázky u městských společností. Šlo o teplárny, technické sítě a SAKO Brno. „To už byly mnohem větší peníze než u bytových domů,“ řekl podnikatel. Úplatky měl v tomto případě inkasovat přes dalšího obžalovaného a blízkého kamaráda Petra Kaláška. „Řekl, proč nevybírat peníze z městských firem, když to jde,“ popsal El-Talabani.

U soudu potvrdil, že přes Kaláška přebíral pro skupinu milionové částky. Citoval z částek, které jsou v trestním spise. „Teplárny Brno, položka 135 milionů 151 tisíc. Pod zmíněnou částkou je dopsáno 10 milionů 814 tisíc. Ano, tyto peníze jsem dostal jako úplatek od pana Kaláška,“ potvrdil obžalovaný.

Od společnosti SAKO prý obdržel milion a od Technických sítí přes 7 milionů korun. „Prostě jsem dostal za úkol: Vyber peníze a dones je sem. Byl tam jasný zákaz se o to víc zajímat,“ zdůraznil El-Talabani. Vypověděl, že z každého milionu dostal Švachula 550 tisíc a zbytek si dělil s Kaláškem. Zda i v tomto případě za zmanipulované zakázky měly platit stavební firmy, El-Talabani nevěděl. S vybíráním peněz od městských firem prý po několika měsících skončil. „Kalášek mi řekl, že prý máme stopku a nesmí se nám to dávat,“ doplnil.

Policie v souvislosti s městskými společnostmi podezírala také Jiřího Faltýnka, syna dvojky ANO - Jaroslava. Faltýnek mladší působil v dozorčí radě tepláren, obviněný ale není. Městské společnosti se na začátku hlavního líčení připojily s nárokem na náhradu škody.

Švachulu znal už z devadesátek

El-Talabani už dopoledne vypověděl, že Švachulu poznal na diskotékách a dalších společenských akcích už v devadesátých letech. V souvislosti s veřejnými zakázkami se podle El-Talabaniho potkali v zimě roku 2014. ANO na podzim téhož roku uspělo v komunálních volbách a Švachula obsadil pozici místostarosty. „Vykládal mi o tom, jak by se dalo slušně vydělávat na obstarávání veřejných zakázek. A to tím stylem, že firmy předem oslovené dostanou informace předem vypracované od Švachuly. Ty firmy měly jako soutěžit, ale bylo předem dohodnuté, kdo bude vítěz a předá úplatek,“ popsal El-Talabani.

Vypověděl také, že informace předával dalšímu obžalovanému Pavlu Ovčarčinovi. Ten byl podle obžaloby domluvený s majitelem stavební firmy Lubomírem Smolkou, který domlouval stavební firmy. Ty podle dohod buď zakázku dostaly, nebo fungovaly jako křoví. „Představou Švachuly byl úplatek 10 procent. Pět procent bylo pro něj, pět pro ostatní,“ tvrdil El-Talabani.

Od Švachuly prý dostával „krycí listy“ – tedy několik papírů ve formátu A4. „Byly na nich informace o stropu zakázky, seznam šesti až devíti oslovených firem a další podrobnosti,“ vysvětlil.

Podnikatel iráckého původu se měl zaručit, že dohodnuté úplatky od firem ke Švachulovi doputují. „Když jsme si odsouhlasili seznam firem, tak byly osloveny. Úplatky jsme dostávali po podpisu s vítěznou firmou,“ doplnil obžalovaný. Tvrdil, že vybrané peníze Švachulovi předával v místostarostově umělecké galerii Aspekt nebo v podzemních garážích.

Skupina podle podnikatele zpětně vybírala úplatky i za čtvrté čtvrtletí roku 2014 a první čtvrtletí roku 2015. „Ano, to byly vysoutěžené zakázky z minulého volebního období. Pan Švachula měl asi od někoho vyšší mandát,“ naznačil El-Talabani.

Jeho spolupráce se Švachulou prý skončila v polovině roku 2016. „Švachula mi doslova řekl, že jsem od systému odpojený. Prý o nás v Praze vědí,“ řekl před soudem El-Talabani, ale výrok nijak nedokázal vysvětlit.

Na dotazy soudkyně Jaroslavy Bartošové často nedokázal odpovědět, detaily jednotlivých zakázek a předávání úplatků si nepamatoval. „Systém byl stále stejný,“ opakoval Švachula. Podobně prý fungoval také u menších řemeslných prací. Správa nemovitostí městské části má na starosti přes 300 bytových domů. „Opravovaly se tam záchody, koupelny, topení a podobně,“ řekl El-Talabani.

Soudkyně po jeho šestihodinové výpovědi jednání přerušila, pokračovat se bude ve středu.

Reklama

Doporučované