Hlavní obsah

Švachula obviněný z korupce na radnici v Brně-střed zůstává za mřížemi

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula.

Reklama

Poslední obviněný v korupční kauze na brněnské radnici je ve vazbě osm měsíců.

Článek

Brněnský městský soud prodloužil vazbu bývalému radnímu městské části Brno-střed za ANO Jiřímu Švachulovi. Ten je stíhaný v korupční kauze, která se týká přidělování veřejných zakázek na tamní radnici.

Soud rozhodoval v neveřejném jednání. O prodloužení vazby informoval novináře žalobce Radek Mezlík. „Soud se obává možného uprchnutí obžalovaného. Odůvodněno to bylo zejména výší trestu,“ vysvětlil. Švachulovi hrozí až 16 let vězení.

Žalobce Radek Mezlík vysvětluje důvody prodloužení vazby pro Jiřího ŠvachuluVideo: Seznam Zprávy

V případu korupce na radnici Brna-střed figuruje deset lidí, ve vazbě ale zůstává pouze Švachula. Podnikatele Petra Kaláška propustil soud minulý pátek. Dostal elektronický náramek, který sleduje jeho polohu. Pokud by chtěl opustit Brno, musí to předem oznámit probačnímu úředníkovi.

Prozatím policie vyčíslila úplatky v korupční kauze na více než 17 milionů korun. Za Švachulou opakovaně dorazili policisté, kteří případ vyšetřují, i dozorující státní zástupce. Nabízeli Švachulovi propuštění z vazby v případě, že bude vypovídat. Obviněný ale odmítl.

Švachula je ve vazbě od letošního března. V případě, že za mřížemi zůstane, musí být vyšetřování ukončené za čtyři měsíce. „Blížíme se ke konci. Obviněným teď bude předkládán k nahlédnutí spisový materiál,” informoval státní zástupce Mezlík.

Obhajoba podala dnes proti rozhodnutí soudu stížnost ke Krajskému soudu v Brně. Mezlík předpokládá další jednání v lednu.

Reklama

Související témata:

Doporučované