Hlavní obsah

Švachula zůstává za mřížemi, se žádostí o propuštění neuspěl

Státní zástupce Radek Mezlík u Městského soudu v Brně.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V kauze uplácení a přerozdělování zakázek na Brně-střed zůstávají ve vazbě kromě Švachuly také bývalý kolega z hnutí ANO Pavel Liškutin a podnikatelé Pavel Ovčarčin a Petr Kalášek.

Článek

Exstarosta Brna-střed a bývalý politik hnutí ANO Jiří Švachula zůstává ve vazbě. Soudce Městského soudu v Brně David Otevřel ve středu nevyhověl jeho žádosti o propuštění. „Stále platí obava, že by uprchl nebo se skrýval před trestním řízením. Soudce z těchto důvodů ponechal obviněného ve vazbě, což bylo přesně podle mého návrhu,” vysvětlil Seznamu dozorující státní zástupce Radek Mezlík.

Soud o vazbě rozhodoval v neveřejném zasedání, členové vězeňské služby Švachulu přivedli bočním vchodem, před novináři se neukázal. „Situaci nebudeme nijak komentovat,” řekla Švachulova advokátka Světlana Žabenská.

V kauze uplácení a přerozdělování zakázek na Brně-střed zůstávají ve vazbě kromě Švachuly také bývalý kolega z hnutí ANO i někdejší místostarosta Brna-Ivanovic Pavel Liškutin a podnikatelé Pavel Ovčarčin a Petr Kalášek. „Další obvinění si nepodali žádost o přezkum jejich vazebních důvodů. Přezkum tak bude na základě zákonných lhůt do jednoho měsíce,” uvedl Mezlík.

Dalšího obviněného – jednatele stavební společnosti Kros-stav Lubomíra Smolka už z vazby dříve propustili. Zbylí obvinění jsou vyšetřováni na svobodě.

Koluzní důvody vazby, tedy obava, že by obvinění nějak mohli mařit vyšetřování nebo ovlivňovat svědky, ze zákona pomine po třech měsících, tedy pozítří.

Po odpadnutí koluzních důvodů mají lidé ve vazbě mírnější režim. „Týká se návštěv, korespondence a podobně,” popsal Mezlík.

Státní zástupce stále připravuje obžalobu, podle zákona má na to až rok. „Těžko odhadovat, kdy bude obžaloba hotová. Záleží také na přístupu obžalovaných, jejich výpovědích,” uvedl státní zástupce.

Mezlík také uvedl, že zatím nijak nerozšířili obvinění poté, co kontrolní komise Brna-střed upozornila na další podezřelé zakázky na Brně-střed, které Švachula s Liškutinem řešili ještě před zatčením.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi Jiřího Švachulu při rozsáhlé razii sedmého března. Zasahovali na desítkách míst a celkově obvinili devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí skončilo ve vazbě, a to včetně dvou již bývalých členů ANO.

Reklama

Doporučované