Hlavní obsah

Švachulova chobotnice: obviněný podnikatel Kalášek zůstává ve vazbě

Obhájce Petra Kaláška Pavel Hála si po rozhodnutí soudu stěžoval na nedůvěryhodnost některých svědků.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Státní zástupce už dříve z vazby propustil bývalého místostarostu Petra Liškutina a podnikatele Lubomíra Smolku. Ve vazbě zůstává kromě podnikatele Petra Kaláška také bývalý radní Jiří Švachula a podnikatel Pavel Ovčarčin.

Článek

V kauze uplácení na radnici Brna-středu zůstávají tři lidé za mřížemi. Soudce Městského soudu v Brně Libor Hanuš v pátek rozhodoval o vazbě podnikatele Petra Kaláška. Obviněný nebyl propuštěn na svobodu. „Je to z důvodů obav z možného útěku a vyhýbání se trestnímu stíhání. Z pohledu mého klienta by to byl hyenismus. Stará se o více než osmdesátileté nemocné rodiče, útěk nehrozí,” uvedl advokát Petra Kaláška Pavel Hála.

Jednání u soudu bylo neveřejné, trvalo téměř dvě hodiny.

Ve vazbě zůstávají také bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula a podnikatel Pavel Ovčarčin. Ve středu soudce propustil z vazby Liškutina, už dříve se dostal na svobodu jednatel stavební společnosti Kros-stav Lubomír Smolka.

Advokát Hála kritizoval průběh dosavadního trestního stíhání. Podle něj je obvinění jeho klienta postavené na výpovědi vězně z břeclavské věznice. „Proti mému klientovi není žádný přímý důkaz. Nevypovídali proti němu ani spoluobvinnění. Výpověď svědka je součástí spisu tohoto soudu. Já jsem zajistil několik výpovědí, ověřených podpisy, které jeho tvrzení popírají,” uvedl advokát.

Podle něj je obžaloba z velké části postavená na výpovědích spolupracujícího obviněného podnikatele Samana El-Talabaniho. „Je podezřelý v řadě jiných kauz. Podle mě je to absolutně nedůvěryhodná osoba. Navíc se vesele potuluje po Evropě a můj klient, který je stíhaný v okrajově záležitosti, zůstává ve vazbě a je na něj uplatňována tortura, aby se doznal k něčemu, co nepovažuje za zásadní,“ uvedl Hála.

Proti rozhodnutí soudu ale stížnost podávat nebude.

Státní zástupce Radek Mezlík se pátečního jednání nezúčastnil.

Trestnímu stíhání čelí devět bývalých politiků, podnikatelů a úředníků. Čtyři byli od počátku vyšetřováni na svobodě.

Organizovaná zločinecká skupina na Brně-středu měla podle policie ovlivňovat zakázky na opravu domů ve vlastnictví městské části. Švachula s bývalým šéfem investičního odboru na Brně-středu Petrem Liškutinem byli vlivní členové hnutí ANO. Později je strana vyloučila.

Z vazby může po stížnosti propustit obviněného soud. Vazbu také stíhanému může ukončit sám státní zástupce, pokud sezná, že důvody vazby pominuly. Všech pět mužů, kteří skončili za mřížemi, dříve podalo proti vazbě stížnost.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu spustili rozsáhlou razii sedmého března. Zasahovali na desítkách míst po celé České republice, včetně radnice Brna-středu.

Obvinění se týkají minulého volebního období, kdy byl Švachula místostarosta a Liškutin šéf investičního odboru radnice, který měl mimo jiné na starost správu bytového fondu.

Devíti lidem hrozí za zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a úplatkářské trestné činy a 10,5 až 16 let vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované