Hlavní obsah

Svah na Medvědíně se propadá do šachet uranových dolů

Foto: Správa uranových ložisek

S likvidací jámy na Medvědíně pomáhal i vrtulník.

Reklama

Populární lyžařský a turistický svah hory Medvědín u Špindlerova Mlýna v Krkonoších se propadá do komínových šachet bývalého uranového dolu. Nový kráter je osm metrů široký a šest metrů hluboký.

Článek

Komín M5-1/0-4, kam se zem propadla, byl porostlý kapradinovým porostem, borůvčím, trávou a smrkovým lesem. Je mimo sjezdovky i turistické trasy, jeho sanace bude trvat zhruba týden. O sanaci se postará státní podnik Diamo, který v minulosti na Medvědíně uran těžil. Použije ocelové sítě, které na vrchol vynesl vrtulník.

„Práce v obtížném terénu provádějí pracovníci tak, aby bylo co nejméně ovlivněno okolní prostředí, to znamená za použití ručního nářadí, motorové pily nebo křovinořezu v minimálním rozsahu. Pro přepravu sítě pro překrytí propadu pak jednorázově využili vrtulník. Ukončení prací na zajištění ústí komínu je naplánováno na polovinu září letošního roku,“ uvedla Správa uranových ložisek.

Komín byl vyražen pravděpodobně v první polovině padesátých let minulého století, má obdélníkový profil 5,2 metru čtverečního a dosáhl hloubky 23 metrů. Likvidován byl kolem let 1958–1960, což proběhlo tak, že byl v hloubce 20 metrů od povrchu založen srubový poval a komín byl zavalen trhací prací. Postupem času došlo k narušení stability srubového povalu a propadu zásypového materiálu do volné části komínu.

„Pro práce používáme ruční mechanizaci na odstranění náletových křovin a dřevin a terén vyrovnáváme ručními odkopávkami. Následně položíme HEA panely (ochranné sítě – pozn. red.), zajistíme je svorkami a pomocí horolezeckých lan je potáhneme nad propad. Po položení všech panelů přes ně natáhneme dvouzákrutovou síť, kterou ukotvíme pomocí 120 kusů svorníků. Na závěr označíme ocelový rošt výstražnými tabulkami,“ uvedl náměstek ředitele odštěpného závodu Správa uranových ložisek Vratislav Řehoř.

Vzhledem k nemožnosti nasazení těžké mechanizace kvůli extrémní obtížnosti přístupu k důlnímu dílu, který se navíc nachází v zóně přírodě blízké KRNAP, byl k dopravě překryvných sítí využit vrtulník. „Státní podnik Diamo dbá důsledně na správu opuštěných důlních děl, pravidelně je kontroluje a vyhodnocuje jejich stav. Zajištění propadu na lokalitě Medvědín je velmi důležité z hlediska zvýšení bezpečnosti osob, jejichž pohyb v území dotčeném důlní činností nelze vyloučit,“ dodal ředitel státního podniku Ludvík Kašpar.

Není to poprvé, kdy je třeba na Medvědíně řešit propad země do šachty. Ve stejné lokalitě k němu došlo loni v říjnu.

Reklama

Doporučované