Hlavní obsah

Svatba prince Harryho a herečky Meghan Markleové může Británii vydělat 500 milionů liber

Svatba prince Harryho a Meghan Markleové může zlepšit čísla britské ekonomikyVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Starosta města Windsor, kde se svatba uskuteční, doufá ve zvýšení příjmů z cestovního ruchu. Svatba prince Williama v dubnu 2011 přivedla do Británie o 350 tisíc víc návštěvníků než ve stejném měsíci o rok dříve.

Článek

Svatba britského prince Harryho a jeho snoubenky Meghan Markleové letos na jaře přinese britské ekonomice nejméně 500 milionů liber, předpovídají analytici, které citovala agentura Reuters.

„Myslíme, že 200 milionů vynese turismus, cestování a ubytování turistů. Kolem 150 milionů utratí lidé za večírky a oslavy. V hodnotě 100 milionů bude bezplatná propagace Velké Británie ve světě. Zbylých 50 milionů utratí lidé za trička, čepice, hrnky a další upomínkové předměty,“ vysvětluje přínos svatby pro britskou ekonomiku David Haigh, šéf poradenské společnosti v oblasti oceňování značek Brand Finance.

Princ Harry si svou snoubenku vezme v sobotu 19. května 2018 v gotické kapli svatého Jiří v areálu hradu Windsor poblíž Londýna. „Je to obrovská pocta a jsme potěšeni, že se svatba bude konat ve Windsoru, který je domovem královské rodiny už tisíc let. Všechny obyvatele obce svatba extrémně zajímá a jsou z ní nadšení. Těšíme se a doufáme, že to pomůže cestovnímu ruchu. Běžně Windsor ročně navštíví 7,5 milionu turistů. Doufáme, že se číslo ještě zvýší,“ uvedl starosta Windsoru John Lenton. Dodal, že většina turistů jsou Američané.

Windsor západně od Londýna si pár vybral také proto, že má k místu osobní vztah. Tráví tam pravidelně čas od července 2016, kdy se díky společnému příteli poznali. Od oznámení jejich zasnoubení se obchody se suvenýry plní upomínkovými předměty s tematikou jejich nadcházející svatby.

I dřívější královská svatba Británii přinesla vítané zisky. Podle Britského národního statistického úřadu svatba prince Williama a Kate Middletonové v dubnu 2011 přivedla do Velké Británie o 350 tisíc návštěvníků víc než ve stejný měsíc předchozí rok.

Reklama

Doporučované