Hlavní obsah

Svatého Víta chtěl darovat státu, ale bylo z toho ubohé hašteření. Herman vzpomíná na kardinála Vlka

Ministr kultury Daniel Herman v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

 

Reklama

Miloslav Vlk si velmi dobře rozuměl s Josefem Luxem a Václavem Havlem, vzpomíná v rozhovoru pro Seznam Daniel Herman, jeho někdejší tajemník, dnešní ministr kultury a poslanec KDU-ČSL.

Článek

Poprvé se Daniel Herman, tehdy mladý student teologie, viděl s Miloslavem Vlkem v Praze na Hlavním nádraží někdy před 30 lety. A v roce 1990 se stal jeho tajemníkem. A prožil po jeho boku první svobodné roky, během nichž Miloslav Vlk, za komunismu umývač oken, stoupal v církevní hierarchii až na post pražského arcibiskupa.

A spolu s tím začal Vlk, jemuž komunisté kdysi zakázali vykonávat jeho práci a který se pak v roce 1994 stal kardinálem, řešit věci, jež by ho v normální zemi minuly: kolaboraci některých kněží s komunistickým režimem, restituce církevního majetku či otázku, komu vlastně patří katedrála svatého Víta na Hradčanech.

„Kardinál Vlk již v 90. letech plánoval věnovat svatovítskou katedrálu České republice," vzpomíná Herman v rozhovoru pro Seznam. „Někteří tehdejší čelní politici panu kardinálovi řekli: Jak můžete nakládat s věcmi, které vám nepatří? Bohužel se to dostalo do ubohé roviny. Je to škoda, mohli jsme být dál a energii investovat do smysluplnějších projektů."

Reklama

Doporučované