Hlavní obsah

Svátek Barmě klid nepřinesl. Vojáci zabili při protestech nejméně 114 lidí

Foto: AFP PHOTO / DAWEI WATCH, Profimedia.cz

Protest proti vojenské juntě v Barmě ve městě Dawei na jihovýchodě země.

Reklama

aktualizováno •

Barmští vojáci v sobotu zabili při zásazích proti účastníkům protestů na několika místech země nejméně 114 lidí včetně dětí. Junta, která se k moci dostala 1. února převratem, mezitím slavila Den ozbrojených sil.

Článek

Barmánci znovu vyšli do ulic, zatímco junta, která se k moci dostala 1. února převratem, slavila Den ozbrojených sil. Protesty trvají od února a podle Asociace na pomoc politickým vězňům při nich přišlo dosud o život přes 320 lidí. Za poslední den zabily ozbrojené síly nejméně 114 lidí včetně dětí, uvedl portál Myanmar Now. Jde tak o nejkrvavější den od únorového převratu, píše agentura Reuters.

Podle Myanmar Now lidé umírali na 40 místech Barmy. Japonská agentura Kjódó s odvoláním na barmská místní média napsala, že jsou mezi mrtvými také děti včetně jednoho pětiletého. Nejvíce obětí je ve druhém největším barmském městě Mandalaj, v nedaleké Sakainské oblasti a v obchodním centru Barmy Rangúnu.

Už dříve místní média informovala, že mezi více než třemi stovkami obětí je i třináctiletá dívka a sedmiletý chlapec. „Dnešek je pro ozbrojené síly hanbou,“ uvedl pro portál mluvčí skupiny sesazených zákonodárců dr. Sasa. „Vojenští generálové slaví Den ozbrojených sil poté, co právě zabili více než 300 nevinných civilistů,“ dodal.

Junta avizovala, že je připravena proti novým protestům zasáhnout, když v pátek státní televize vyzvala mladé lidi, aby se nevystavovali riziku, že budou při střelbě zasaženi do hlavy nebo do zad.

Brutalitu odsoudilo už několik západních zemí. „Tento den bude zaznamenán jako den hrůzy a hanby. Zabíjení neozbrojených civilistů včetně dětí je neobhajitelné,“ oznámil zastupitelský úřad EU v Rangúnu na svém twitterovém účtu. Britské velvyslanectví uvedlo, že „vraždy svědčí o tom, jaké jsou priority junty“. Barmskou armádu za její počínání ostře kritizují také Spojené státy. Dnes mluvčí jejich kulturního zastupitelství v Rangúnu potvrdil střelbu proti tomuto úřadu. Řekl, že nikdo nebyl zraněn a že úřad incident vyšetřuje.

Vůdce barmské vojenské vlády generál Min Aun Hlain využil oslavy Dne ozbrojených sil, aby se pokusil ospravedlnit převrat, při němž armáda začátkem února svrhla zvolenou vládu Do Aun Schan Su Ťij. V celé zemi se proti vojenskému převratu sešly demonstrace, které se na několika místech pokusili vojáci a policie rozehnat násilím. Podle dosud neověřených zpráv na sociálních sítích bylo ráno zastřeleno několik demonstrantů, uvedla agentura AP.

Min Aun Hlain se v projevu před tisíci vojáky během vojenské přehlídky v hlavním městě Neipyijto, který živě přenášela barmská televize, přímo nevyjádřil k neustávajícím celonárodním protestům. Řekl jen, že „terorismus, který by mohl poškodit klid a sociální stabilitu státu, je nepřijatelný“.

Ve svém dlouhém projevu Min Aun Hlain obvinil vládu Su Ťij, že neprověřila nepravosti v posledních volbách, a zopakoval, že jeho vláda uspořádá svobodné a spravedlivé volby, po kterých předá moc. Žádné podrobnosti ale neposkytl. Vůdce barmské vojenské vlády v živě vysílaném projevu prohlásil, že je armáda připravena „spojit se s celým národem na ochranu demokracie“. „Násilnosti, které ohrožují stabilitu a bezpečnost a jsou vyvolávány k vynucení požadavků, jsou nepřijatelné,“ řekl.

Armáda tvrdí, že volby z loňského listopadu, které s převahou vyhrála Národní liga pro demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij, byly zfalšované. Junta Su Ťij zadržela v den převratu a obvinila ji z drobných přečinů, zatímco prověřuje obvinění z korupce proti ní. Tato obvinění ale její stoupenci odmítají jako politicky motivovaná.

Protesty byly svolány v řadě měst. Demonstranti dnešní svátek označují jeho původním názvem - Den odporu, protože se slaví na počest začátku povstání proti japonské okupaci za druhé světové války. Organizátoři protestů slíbili, že dnešní demonstrace budou ještě větší a mohutnější, navzdory zákrokům barmských bezpečnostních sil a rostoucímu počtu obětí.

Barmská státní televize MRTV v pátek večer odvysílala varování, aby se mladí lidé, kteří jsou hlavní hnací silou protestů, poučili z počtu zabitých a nevystavovali se nebezpečí, že budou střeleni do hlavy nebo do zad. Varování je vnímáno jako přímá hrozba, protože značný počet zabitých protestujících zemřel po střele do hlavy.

Stíhačky barmské armády dnes mimo jiné zahájily palbu na vesnici blízko thajských hranic, na území ovládané etnickou ozbrojenou skupinou Karenský národní svaz (KNU). Ta se zavázala, že bude bojovat za svržení politického puče z 1. února. KNU sdělila, že stíhačky zaútočily na jednu z vesnic kolem osmé večer místního času (odpoledne SEČ) a vesničané museli uprchnout. Podle občanské společnosti Karen Peace Support Network, která v této oblasti působí, při útoku přišli dva lidé o život a další dva byli zraněni.

Hlášený letecký útok je v tomto regionu nejvýznamnější za několik let. KNU podepsala v roce 2015 dohodu o příměří, napětí však narůstá od 1. února, kdy armáda svrhla zvolenou vládu premiérky Do Aun Schan Su Ťij. KNU má pod kontrolou jihovýchodní region.

Mluvčí Karen Peace Support Network upozornil, že region, kde se útok uskutečnil, je odlehlý a je pravděpodobné, že obětí bude více. KNU dnes také oznámila, že obsadila vojenskou základnu a zabila deset vojáků.

Reklama

Související témata:

Doporučované