Hlavní obsah

Svátky v karanténě. Velikonoční zajíčci a Zoubkové víly mají propustku

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční zajíček i Zoubková víla mohou úřadovat.

Reklama

Velikonoční zajíček i Zoubková víla můžou do práce. Na Novém Zélandu i jinde rozšířili seznam základních povolání, která lidé mohou vykonávat i přes koronavirovou pandemii.

Článek

„Jak si umíte představit, i zajíčci jsou v této době dost vytížení,“ omluvila se přesto malým Novozélanďanům premiérka Jacinda Ardernová na tiskové konferenci. Přes vážnou situaci a zemi zápolící s virem se jí povedlo odlehčit situaci. Potvrdila ale, že zajíček i Zoubková víla jsou na Novém Zélandu mezi „základními povoláními“.

Nový Zéland „zůstává doma“ od 24. března. Ardernová požádala občany, aby to dodrželi měsíc. Uvědomuje si ale i úzkost dětí, které se mnoho týdnů těší na velikonoční svátky. Na Zélandu děti hledají venku schovaná vajíčka. Premiérka tak dětem poradila, ať si místo toho třeba ozdobí okenní tabule.

Stejně jako Ardernová uznal práci velikonočních zajíčků i předseda vlády kanadského Ontaria Doug Ford. „Už tak je to těžké pro malé děti, vysvětlit jim, co se děje,“ řekl Ford na úterní tiskové konferenci. A přidala se i Austrálie: „Pracuje samostatně a vykonává zásadní činnost, proto mu/jí povolujeme práci,“ řekl před dvěma dny také Brendan Murphy, šéf zdravotníků.

Nejen velikonoční zajíčci mají komplikace s přicházejícími velikonočními svátky. Zejména miliony křesťanů po celém světě řeší, jak si připomenout ukřižování Ježíše Krista a oslavit jeho zmrtvýchvstání. Mnoho kostelů nabízí svoje mše vysílané online a vyzývá věřící, aby zůstali doma.

„Myslím, že je to to nejšlechetnější, co můžete udělat,“ vyzývá i James Martin, známý americký kněz, pro stanici CNBC. Podle něj je právě izolace od ostatních v aktuální krizi tou nejlepší cestou k dodržení hodnot.

Ne všechny kostely a jejich kněží však vybízejí k takovému chování. Mnoho guvernérů jednotlivých států má za to, že kostely patří mezi základní místa, která i přes krizi nesmí přestat fungovat. Guvernér Floridy Ron DeSantis například na tiskové konferenci minulý týden řekl, že nevidí důvod, proč by se mše nemohly konat, když budou jejich návštěvníci dodržovat dvoumetrový odstup.

Vývoj ohledně pandemie ve světě sledujeme online

Ve Velké Británii bojují zejména s předpovědí počasí. O velikonočním víkendu má být totiž nezvykle slunečno a teplo. Jak politici, tak starostové dovolenkových destinací vyzývají Brity, aby nikam nejezdili a zůstali doma.

Město Southend-on-Sea patří mezi oblíbená místa, kam se Britové vydají, právě když zrovna vysvitne slunce. Tamní obyvatelé, kteří pracují v turismu, vytvořili PR kampaň „Nejezděte do Southendu“. Protituristická kampaň by mohla odradit v návštěvě.

Podobně se zachovali i v národním parku Peak District nebo ve městech v hrabství Staffordshire.

Reklama

Doporučované