Hlavní obsah

Svatoanenská nemocnice Brno nabízí rehabilitační program pro lidi po koronaviru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně připravila rehabilitační program pro pacienty, kteří mají po prodělaném covidu-19 zdravotní problémy. Program připravila klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace.

Článek

Lidé mají po covidu různé zdravotní potíže. „Především dechové potíže, ale i blíže nespecifikované problémy, jako je únava při běžných denních činnostech, bolesti svalstva, malých i velkých kloubů a podobně,“ popsala primářka kliniky Michaela Sosíková.

Program podle ní začíná komplexním vyšetřením rehabilitačním lékařem v ambulanci. „Poté pokračuje řízeným ambulantním tréninkem dvakrát týdně 60 minut, samozřejmě pod vedením erudovaného fyzioterapeuta,“ řekla Sosíková.

Šedesátiminutová cvičební jednotka je zaměřená na zvýšení svalové síly končetinového i trupového svalstva, a to s využitím různých rehabilitačních pomůcek včetně cvičení na míčích, cvičení s pružnými tahy. „Zaměřujeme se také na korekci postoje, dynamiky hrudního koše a hrudní páteře, nácvik správného držení těla a optimalizaci pohybových návyků. Celý cyklus trvá celkem jeden měsíc, tedy osm tréninků. Pak následuje výstupní kontrolní vyšetření u lékaře a zhodnocení efektu terapie,“ uvedla Sosíková.

Zájemci se mohou objednat přímo v ambulanci nebo na telefonu 543 183 002. Lidé by měli mít připravenou zdravotní dokumentaci nebo žádanku praktika a případně jiného specialisty, který rehabilitaci doporučuje. Podle Lipovské to ale není podmínkou.

První turnus cvičení se už uskutečnil a zúčastnili se ho zaměstnanci nemocnice, kteří měli po covidu potíže. Jednou z nich byla i Markéta Geierová. „S nemocí covid-19 jsem byla hospitalizovaná. Po propuštění z nemocnice jsem se při sebemenší námaze zadýchávala, nevyšla do schodů, byla jsem velmi unavená. Absolvovala jsem potom vyšetření v rehabilitační ambulanci a na spirometru, následovalo dvakrát týdně speciální cvičení,“ uvedla Geierová.

„Na začátku i na konci cvičení jsme vyplnili dotazník týkající se aktuálního zdravotního stavu. Předmětem byla zejména dechová cvičení a cvičení na posílení dýchací soustavy, jejichž obtížnost se postupně zvyšovala. Všichni účastníci byli neustále monitorování, zda nemají potíže a cvičení zvládají. Na závěr lekce proběhl nácvik chůze nordic walking, což je vhodná terapie,“ přiblížila žena. Přístup fyzioterapeutů byl podle ní velmi vstřícný, v malé skupině pěti lidí měli možnost se každému věnovat individuálně. „Teď už zvládám všechny činnosti bez omezení, snažím se cvičit doma a každý den chodit s holemi,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované