Hlavní obsah

Svatoanenská nemocnice nabízí žvýkací PCR testy na covid i pro veřejnost

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně začala pro veřejnost používat takzvané žvýkací PCR testy na nemoc covid-19.

Článek

Dosud lidé chodili na testy výtěrem z nosu a žvýkací testy nemocnice využívala pro školáky. Nyní jsou i pro samoplátce a lidi, kterým test hradí zdravotní pojišťovna.

Mluvčí nemocnice Dana Lipovská uvedla, že žvýkacími testy vychází nemocnice vstříc zájemcům o preventivní neinvazivní testy. „Testování je ve vestibulu budovy O1 v časech od 7:30 do 17:15. Testovat se mohou dospělí i děti od tří let,“ sdělila Lipovská.

Lidé dostanou výsledek obvykle do 24 hodin. „Testujeme tímto způsobem již téměř tři tisíce žáků a studentů v deseti brněnských školách. Díky tomu byla ze strany veřejnosti velká poptávka, které se nedivím. Tyto PCR testy jsou neinvazivní, vše si člověk dělá sám, náš personál samozřejmě přímo na místě vysvětlí přesný postup. Jedná se o sterilní a vysoce nasákavý žvýkací tampon, který člověk vloží do úst, ponechá v puse minutu až dvě a poté tampon opět do zkumavky vrátí,“ řekl obchodní náměstek Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Filip Ovesný.

Foto: FN USA

Odběrové místo žvýkacích testů v Brně.

Lidé se na test musí objednat přes objednávkový systém na stránkách nemocnice, a to na odkazu „Způsob testování: PCR testy ze slin“. Bez objednání podle Lipovské zdravotníci test nikomu neudělají.

Žvýkací testy už používají například i některé školy. Například ZŠ Kutnohorská v Praze-Dolních Měcholupech. „Cena testu za jednoho žáka byla domluvena na 150 korun. Financování je zajištěno z rozpočtu městské části v rámci položky na krizové řízení,“ uvádí škola.

Jaké výhody nové testování škole přináší

- Neinvazivní PCR test se provede ze slin pomocí zdravotně nezávadného tamponu (100% bavlna – jedná se tedy o „žvýkací“ test) poolingovou metodou (společný test vzorků žáků jedné třídy).

- Test provádí zdravotník v předem naplánovaném termínu na půdě školy bez potřeby asistence/přítomnosti rodičů.

- Výsledek testu je sdělen škole e-mailem a rodičům SMS před odchodem do školy následující den po testování.

- Test je velmi diskrétní – výsledek testu není dítěti sdělován před celou třídou.

- Rodič na žádost obdrží od školy certifikát o provedení negativního PCR testu (požadovaný při volnočasových aktivitách, před zdravotnickým úkonem i pro cestování do zahraničí).

- PCR test má spolehlivost kolem 98 % a za jeho provedení zodpovídá laboratoř.

- S PCR testem je větší šance podchycení případné nákazy a zamezení šíření viru.

- Laboratoř provede zdarma konfirmační individuální PCR test ze stejného vzorku odebraného každému jednotlivci ze třídy, jejíž pool test (skupinový) vyšel pozitivně.

- Rodič nebude v případě pozitivity žáka muset s dítětem kamkoliv na covidové odběrové místo, vše vyřeší pouze jeden odběr ve škole.

Reklama

Doporučované