Hlavní obsah

Svatoanenská nemocnice v Brně i Nemocnice Znojmo omezí plánované operace

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice Znojmo kvůli koronaviru od úterý omezí všechny plánované operace. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně omezuje plánované operace zhruba o pětinu od pondělí. Důvodem je nárůst počtu pacientů s nemocí covid-19.

Článek

„Omezení je napříč obory,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Podle ní nemocnice týdně provede až 70 operací. Nyní má 69 hospitalizovaných s koronavirem.

Podle mluvčí znojemské nemocnice Petry Veselé mívá infekční oddělení znojemské nemocnice ve standardní době 15 lůžek. Nyní ale nemocnice pečuje o 40 pacientů s covidem-19, z toho tři jsou v intenzivní péči.

Počet nakažených pacientů i ve svatoanenské nemocnici stále narůstá, proto nově nemocnice o 20 procent snižuje plánované operace. „Je to napříč obory jako chirurgie, ortopedie, urologie, plastická chirurgie, cévní, ORL a podobně,“ uvedla Lipovská.

Podle ní se situace mění ze dne na den. „Počet pacientů se stále zvyšuje. Pokud to půjde podobným tempem, budeme muset ještě více elektivní operativu omezit,“ poznamenala Lipovská. Nyní je v nemocnici 69 pacientů s covidem-19. Na anesteziologicko-resuscitační klinice je osm pacientů na umělé plicní ventilaci a jeden také na přístroji ECMO pro mimotělní oběh.

Plánované operace už na začátku listopadu kvůli pacientům s koronavirem omezila na ortopedii Nemocnice Znojmo. Fakultní nemocnice Brno snížila z 25 na 20 počet operačních sálů, na kterých provádí operace. Zatím jejich počet nesnižuje a více vytěžuje 20 sálů, personál ze zbylých pěti slouží u covidových pacientů.

Reklama

Doporučované