Hlavní obsah

Svatoanenská nemocnice v Brně vybuduje výzkumnou pěstírnu konopí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vybuduje vlastní pěstírnu konopí k vědeckým účelům. Budou ji využívat vědci z nemocničního Mezinárodního centra klinického výzkumu, kteří se zabývají výzkumem léčebného konopí.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Pěstírna by měla být hotová v polovině letošního roku. Nemocnice vyrábí například tobolky z konopí, které získává od dodavatelů, a předepisuje je pacientům s bolestmi.

V pěstírně povedou odborníci výzkum konopí od studia genetiky, obsahových látek až po nové aplikace při léčbě různých nemocí. „Samotná produkce nebude jediným využitím pěstírny. Vytvářená technologie umožní zkoumat externí faktory jako světlo, teplotu a další při ovlivňování produkce samotných rostlin a jejich výnosu, například obsahových látek, kanabinoidů, které jsou rostlinou přirozeně produkovány,“ uvedl vedoucí klinicko-farmakologické jednotky Václav Trojan. Dodal, že v rostlině je dnes popsáno více než 140 kanabinoidů, které nepodléhají žádné regulaci na rozdíl od THC. „Zde je obrovský prostor pro výzkum na mnoho let dopředu. Použití nejen jednotlivých kanabinoidů, ale i celého extraktu přináší stále mnoho otázek, které je potřeba zodpovědět,“ řekl Trojan.

Tím se podle něj posílí, nebo vyvrátí argumenty a budou jasná data pro léčbu pacientů s různými diagnózami. „Léčba pacientů je až finále celého záměru výzkumu, který spočívá ve studiu genetiky, obsahových látek, testování látek na buněčných modelech či studiu technologických procesů přípravy různých lékových forem,“ uvedl Trojan.

Pěstírna by měla být dostavěna v polovině letošního roku, poté začnou vědci s pěstováním medicínského konopí, čímž se Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně stane podle Lipovské v oblasti výzkumu konopí unikátním. „Troufám si tvrdit, že jsme první na světě s návazností velmi precizní technologie pěstírny, produkovaného materiálu v lékařské kvalitě, s využitím a propojením na další týmy, ale přímo i na čisté lékárnické prostory,“ řekl Trojan. Podle něj vznikne ideální prostředí pro klinické studie s využitím zdravých dobrovolníků nebo pacientů.

Reklama

Související témata:

Doporučované