Hlavní obsah

Svatoanenská nemocnice v Brně získala 48 milionů na projekty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně získala skoro 48 milionů korun na 11 projektů zdravotnického výzkumu. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Článek

Projekty se týkají například problematiky cévní mozkové příhody, tréninku dechových svalů nebo paměti vrozené imunity v souvislosti s covidem-19.

Podpora je z Ministerstva zdravotnictví. Z rekordního počtu 50 připravených projektů uspělo 11. „V nabité konkurenci je úspěšnost přes 20 procent skvělým výsledkem. Je to důkaz vynikající práce všech kolegů ve výzkumu,“ uvedl Pavel Iványi, ředitel Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny. „Jde o úctyhodný výkon, když si uvědomíme, že projekty připravovali lékaři a výzkumníci s vysokým pracovním vytížením, navíc v tak složité situaci vzhledem k pandemii covidu-19,“ doplnil náměstek pro vědu a výzkum nemocnice Jan Krejčí.

Právě cerebrovaskulární tým z klinického centra uspěl hned se dvěma projekty. Jeden se týká zdravotní péče pro zlepšení výsledného stavu u pacientů po cévní mozkové příhodě. Druhý se zaměří na trénink dechových svalů před zákrokem vedoucím k odstranění části plic.

Uspěl i projekt zaměřený na paměť vrozené imunity jako nástroj pro obranu organismu před zápalem plic způsobeným covidem-19. Další projekty, u kterých je nemocnice v pozici partnera, se zaměří například na výzkum Parkinsonovy choroby, epilepsie nebo Alzheimerovy choroby.

Reklama

Související témata:

Doporučované