Hlavní obsah

Letošní Svatomartinské víno prý překoná i ročník století. Počasí dalo vinařům měsíc navíc

Rozhovor s Petrem Vicenou ze someliérské akademie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V neděli se otevřou první lahve svatomartinského vína.

Článek

Ještě v roce 2005 se podle Národního vinařského centra prodalo pouze 100 tisíc lahví svatomartinského, tedy mladého vína. O deset let později to už bylo 2,3 milionu lahví.

„Vinaři to ale stejně berou jako jakousi přidruženou výrobu, oni by tuto produkci stejně a lépe prodali, protože by dovedli proces výroby až do konce,“ říká Petr Vicena ze someliérské akademie.

Letošní ročník se očekává s velkými nadějemi. Klimatické podmínky dovolily vinařům pracovat na mladém víně o měsíc déle než v předchozích letech. Na druhou stranu už v roce 2015 mluvili vinaři o ročníku století. „Poslední roky to tak ale opravdu vychází, každý další je lepší než předchozí,“ podotýká Petr Vicena.

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jejich lahve se poprvé otevřou tuto neděli. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která zrála krátce. Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, od roku 2010 také Muškát moravský (bílá vína), Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe (růžová vína).

Reklama

Doporučované