Hlavní obsah

Svatomartinské víno nabízejí prodejci dřív. Hrozí jim za to statisícové pokuty

Od dnešního dne se může prodávat svatomartinské víno. Ne všichni prodejci ale dodržují pravidla.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vinařský fond každoročně řeší přes deset případů, kdy odběratelé prodávají svatomartinské víno ještě před jedenáctým listopadem. Vinaři si chválí letošní ročník, náměstí zaplnily tisíce lidí.

Článek

V restauracích i doma na plotnách voní husa, tisíce lidí na českých náměstích si cinkají sklenkami vína. Lidé v Česku po roce opět slaví svátek svatého Martina. Přestože se mají lahve s přídavkem svatomartinské podle norem otevírat až jedenáctého listopadu, každý rok musí Vinařský fond jako majitel ochranné známky řešit prohřešky.

Někteří odběratelé, včetně velkých obchodních řetězců, totiž prodávají žádané mladé víno se známým logem už několik dní předem. „Také letos jsme řešili přes deset podobných případů. Vinaři jsou zavázaní, aby informovali zákazníky o tom, aby tato vína opravdu prodávali až na svátek svatého Martina, ne dříve. Koncovým zákazníkům. To víno už je samozřejmě předem rozvážené do skladů, v gastronomických provozech, jinak by to ani nešlo udělat,“ sdělil šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Dřívější nabídka znamená ztrátu licence

Pokud odběratel nabízí zákazníkům víno dřív, může jeho vinařský dodavatel přijít o svatomartinskou licenci a zavřít si dveře pro výdělečný byznys i na další léta. „Když se tak stane, a my se o dřívějším prodeji dozvíme, zprostředkovaně voláme lidi, kteří to mají na starosti. A ta vína se z prodeje stahují. Zkrátka chceme, aby lidé, jako když čekají na Ježíška 24. prosince,  počkali i na tento svátek společně,“ dodal Machovec.

Podle vinaře Lukáše Polívky, který vlastní menší vinařství, spousta kolegů termín nedodržuje. „Já se snažím termín ctít. Je to prostě tradice,“ zdůraznil.

A další z vinařů na brněnském náměstí Svobody Tomáš Bařina mu přitakává. „Nikdo by si neměl porušení dovolit. Pak to není opravdový vinař,“ dodal.

V praxi to funguje tak, že vinař většinou se svými odběrateli uzavírá smlouvu, v níž za nedodržení termínů hrozí i statisícové pokuty. Majitel vinoték v Praze Tomáš Stávek o hrozbě sankcí od dodavatelů ví. „Pokud někdo otevře svatomartinské víno dřív, může mu přijít velká pokuta. A pro malé vinaře nebo vinotéky je to nemožné otevřít víno dřív,“ vysvětlil prodejce.

Lidé, které oslovili reportéři Seznamu, se v názoru na přísné dodržování termínu rozcházejí. A potvrzuje to také prodavačka ve vinotéce Lenka Matušková. „Půlka z nich to pochopila, půlka z nich byla naštvaná. Přišli den předem a nemohli si svatomartinské víno koupit,“ popsala prodejkyně.

Oslavy sv. Martina po celém Česku

Svatomartinským si jedenáctého listopadu každoročně na náměstích připíjejí tisíce lidí. Třeba v Brně víno symbolicky požehnal v půl jedenácté na Petrově herec Martin Sláma a pak se na bílém koni v doprovodu krojované družiny vydal do centra města. Průvod sledovaly tisíce lidí, kteří se dopoledne veselili vínem.

Video: Redakce Seznam

To letošní bude podle vinařů vydařené. „Kvalita je velice dobrá. Ročník se výborně povedl. Bylo dost slunka, takže vína budou krásně svěží na chuti. Můžete ochutnat,“ vyzýval Bařina.

Na trhu je letos podle údajů Vinařského fondu 2,2 milionu lahví od 110 vinařských firem se známkou svatomartinské. Nejvíce svatomartinských vín na trhu bude jako tradičně bílých, a to 174 druhů, nejhojněji je zastoupena odrůda Müller Thurgau. Růžových a klaretů bude v nabídce 114 druhů a 99 druhů červených vín.

Ochrannou známku svatomartinské si vinaři zaregistrovali v roce 1995 a od roku 2005 ji vlastní Vinařský fond. Ten letos počtrnácté zorganizoval propagaci těchto vín pod jednotným logem.

Reklama

Doporučované