Hlavní obsah

Svatou Ludmilu má v Mělníku připomínat dílo zpodobňující její dlaň

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Svatou Ludmilu má v Mělníku připomínat dílo zpodobňující její dlaň. Autorem návrhu, který vzešel z výtvarné soutěže vyhlášené městem, je architekt Pavel Uličný.

Článek

Do soutěže se přihlásilo 31 autorů, porota je hodnotila jako anonymní, vyplývá z městem zveřejněného protokolu. Dílo s vodním prvkem by mělo v centru města vzniknout k výročí 1100 let od Ludmiliny smrti, které připadá na příští rok.

„Porota tvořená celkem pěti členy, zástupci města, církve a nezávislých umělců, doplněná přizvanými odborníky z řad památkové péče a odboru investic a rozvoje města vybrala celkem šest návrhů, které byly oceněny finanční částkou,“ uvedl mělnický městský architekt Martin Řehák. Město rozdělilo 140 000 korun, z toho 50 000 korun získal návrh Uličného.

Ve čtvrtek bude zahájena v mělnickém Masarykově kulturním domě výstava všech soutěžních návrhů.

Výročí Ludmilina úmrtí připomene i řada dalších akcí, na kterých se bude podílet spolek Svatá Ludmila 1100 let, největší událostí bude Národní pouť na Tetíně pořádaná 11. září. Ludmila se narodila v Mělníku, pohřbena byla v Tetíně. Vnuk Václav, pozdější světec, kterého vychovávala, nechal její ostatky přenést do Prahy a uložit do baziliky svatého Jiří na Hradčanech.

Reklama

Doporučované