Hlavní obsah

Svaz ani Liberec nenesou odpovědnost za dluhy z mistrovství světa v klasickém lyžování

MS v klasickém lyžování v Liberci.

Reklama

Český lyžařský svaz a Liberec nenesou odpovědnost za dluhy z libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování. Žalobu na ně podalo sdružení dodavatelských firem – soud ji ale nepravomocně zamítl. Sdružení firem se už více než osm let domáhá částky přes 37 milionů korun a úroků.

Článek

Primárním dlužníkem je organizační výbor OC Fis Nordic, který skončil v insolvenci. Lyžařský svaz i Liberec za něj od počátku odmítají převzít odpovědnost.

Když se mistrovství světa konalo v roce 2009, právě sdružení OC Fis Nordic bylo jeho pořadatelem. Podle verdiktu soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Ireny Voštové ale žaloba na svaz i město nemíří. „Žalovaní nejsou ve věci pasivně legitimováni,“ uvedla Voštová ve stručném sdělení.

Sdružení firem tvrdí, že svaz a Liberec mají za dluhy odpovědnost na základě tzv. hostitelské smlouvy šampionátu, kterou tyto subjekty podepsaly. Podle Voštové ale nesplňují zákonné ani judikaturní požadavky na ručitelské prohlášení. Kvůli tomu podle ní ze smlouvy nevznikl platný ručitelský závazek.

Smlouvu totiž podepsal pouze tehdejší prezident svazu. Tím ale podle svazu porušili jejich stanovy, jelikož smlouva vyžaduje podpis dvou členů jeho výkonného výboru. Liberec zase tvrdil, že takový smluvní závazek by podle zákona o obcích muselo schválit zastupitelstvo města, což se nestalo.

Sdružení zároveň nemusí městu a svazu hradit náklady soudního řízení, a to i přesto, že nebyli úspěšní. „Rozhodla jsem tak s ohledem na okolnosti případu,“ vysvětlila a uvedla, že žalovaná strana vždy nepřistupovala k zajištění organizace mistrovství s náležitou péčí.

„Jsme rádi, že po mnoha letech konečně došlo k rozhodnutí. Verdikt soudu, tedy zamítnutí žaloby, vítáme,“ citoval prohlášení svazu jeho mluvčí Tomáš Haisl.

Liberec rozhodnutí uvítal

Rozhodnutí soudu uvítal náměstek libereckého primátora Zbyněk Karban (ANO).

„Jako ekonomický náměstek jsem rozhodně rád, že nic platit nemusíme. Ale my jsme už od počátku nepočítali s tím, že bychom něco platili,“ řekl ČTK. Vzhledem k tomu, že podrobnosti k rozhodnutí soudu nezná, se zatím více vyjadřovat nechtěl. „Nejprve se budeme muset seznámit s rozsudkem,“ dodal.

Advokát podnikatelů ale uvedl, že bude čekat na písemnou podobu verdiktu. Po ní chce zvážit odvolání. „Považujeme za šokující, že oba žalovaní se vyjádřili v tom smyslu, že hostitelská smlouva se jich netýká, protože ji neschválily nebo nepodepsaly příslušné orgány. Vidíme to jako velice negativní vzkaz do Švýcarska, kde je sídlo Mezinárodní lyžařské federace. Zvláště v době, kdy se Liberec chystá na organizaci dalšího mistrovství světa,“ řekl novinářům.

Mistrovství světa v klasickém lyžování z roku 2009 se považuje za jednu z nejvýznamnějších sportovních akcí. Dohromady náklady dělaly dvě miliardy korun. Na vybudování sportovišť stát konkrétně přispěl částkou 1,5 miliardy korun, město přispělo 400 miliony a Liberecký kraj 165 miliony korun.

Účast na mistrovství byla ovšem natolik nízká, že ve výsledku skončila dluhem 92 milionů korun. Kvůli tomu sdružení OC Fis Nordic v roce 2012 skončilo v úpadku. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová kvůli tomu čelila trestnímu oznámení – Neumannová prý musela vědět, že objednala služby, které není schopna zaplatit. Policie ale oznámení nakonec odložila.

Reklama

Související témata:

Doporučované