Hlavní obsah

Svědci popsali, co viděli před brněnskou školou. Otec se pral s instruktorem a pak se střílelo

Zdeňku Polákovi (vpravo) hrozí kvůli pokusu o vraždu až 18 let ve vězení. Pro Seznam popsal svou verzi incidentu.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Krajský soud v Brně řeší střelbu před základní školou v brněnských Žabovřeskách. Dva muži se pohádali, jeden pak skončil s vážným střelným zraněním.

Článek

Výslechy svědků pokračuje u Krajského soudu v Brně rozplétání neobvyklého případu, který se odehrál před rokem u základní školy na náměstí Svornosti v Brně-Žabovřeskách. Hádka dvou mužů tam přerostla v přestřelku, při níž byl jeden z aktérů vážně zraněn.

Konflikt se stal 20. března 2018 mezi instruktorem plavání Petrem Haškem a rodičem Zdeňkem Polákem, který doprovázel syna na plavání. Otci se dlouhodobě nelíbila bezpečnostní pravidla ve škole a v inkriminovaný den mu vadilo, že jeho syn musí před budovou čekat na vedoucí kurzu.

Incident vygradoval nedaleko školy, padlo několik výstřelů. Nejdříve střílel legálně drženou zbraní otec dítěte, při potyčce však o zbraň přišel, padly další výstřely a instruktor rodiče postřelil.

Případ je výjimečný – oba aktéři potyčky totiž vystupují ve dvou různých procesech – v každém z nich jednou jako obžalovaný a jednou jako poškozený. Zdeňku Polákovi přitom hrozí za pokus o vraždu až osmnáct let vězení, instruktoru Haškovi deset let za pokus o zabití.

V právě probíhajícím procesu řeší soudkyně Andrea Svobodová kauzu, v níž je obžalovaný Zdeněk Polák. Případ, kde je obžalován Petr Hašek, začne později.

Pro Seznam Zprávy ve středu poprvé komentoval kauzu obžalovaný Polák. Jeho verze se liší od výpovědi instruktora Haška. Tvrdí, že zbraň použil jen jako varování. „Pronásledoval mě, když jsem utíkal směrem od školy. Legálně drženou zbraň jsem použil na dva výstřely do vzduchu. Doufal jsem, že ho to odradí. Neodradilo. Zmlátil mě, klečel na mě, bil mě pěstmi do obličeje,” popsal Polák.

Všichni aktéři se shodují, že po šarvátce zbraň získal instruktor. „Dvakrát vystřelil, z toho napoprvé se netrefil. Od chodníku vyšlehla jiskra. Tehdy musel vědět, že ta zbraň je opravdová. Zamířil, vystřelil podruhé s úmyslem mě usmrtit,” řekl Polák.

Výstřel mu prostřelil plíce, játra a bránici a bojoval o život. Nicméně to byl on, kdo první střílel, a čelí obžalobě z pokusu o vraždu.

Hašek už dříve popsal, že protivníka usmrtit nechtěl. „Prali jsme se na zemi. Kopal mě nohou do hlavy. Jak jsem byl otřesený, chtěl jsem nahmatat zbraň, která spadla na zem. Když jsem ji chytil, vyšla rána.”

Konflikt však pokračoval. „Lekl jsem se. Vyskočil jsem na nohy a vystřelil jsem znovu. Rozhodně jsem nemířil, nechtěl jsem ho trefit,” řekl Hašek.

Video: Záhady Josefa Klímy o případu střelby před brněnskou školou

Z pořadu Záhady Josefa Klímy.Video: Seznam Zprávy

Ty na mě jdeš se zbraní?

Ve středu u soudu vypovídala svědkyně, která na plavání přijela s malou dcerou. Viděla úplný začátek sváru v bezprostřední blízkosti školy. „Vím, že instruktor Petr byl jen v ponožkách, vyšel za tatínkem ven. Šatnářka říkala, že je to ten otec, co tu už dříve dělal dusno,” popsala.

Počátek hovoru podle ní začal klidně. „Stáli vedle sebe a něco si vysvětlovali. Když už se Petr vracel do školy a chtěl vzít za kliku, tatínek na něj zakřičel. Bylo to slyšet až dovnitř. Petr za ním vyrazil zpět, už s rozpaženýma rukama,” vylíčila.

Oba muži se pak podle svědectví přesunuli nad schody. Jejich gradující konflikt venku sledovalo několik lidí. Podle jednoho z nich zazněly čtyři výstřely.

„Uslyšel jsem křik. A větu ve smyslu: Tak ty jdeš na mě se zbraní? Od školy směrem k náměstí běželi dva muži. Běželi asi dvacet metrů a nad hlavou měli pistoli. Přetahovali se o ni,” vzpomínal na incident.

Podle něj se muži zastavili v horní části náměstí, poblíž laviček. „Nejdřív jsem zaslechl dva výstřely. Ze zbraně vypálil Polák. První do vzduchu, pak zápěstí stočil více k zemi a střílel podruhé,” řekl svědek soudkyni.

Pak přišly dva výstřely

Potyčka se po dvou výstřelech stupňovala. „Viděl jsem, jak pan Hašek srazil obžalovaného k zemi, a tím pádem se mu zbraň dostala z ruky. Ze země už se nezvedl,” uvedl muž, který událost sledoval asi ze dvaceti metrů.

Podle něj pak přišly dva další výstřely. Jak přesně se odehrála situace, jež jim předcházela, popsat nedokázal.

Manželka tohoto svědka pak soudu řekla, že první ze dvou výstřelů od Poláka směřoval do vzduchu, ve druhém případě už zbraň mířila těsně nad hlavu. „Měla jsem pocit, že muž v šedém (instruktor) má autoritu, ten druhý v maskáčích ustupuje,” řekla.

Přiměřená obrana? Výpovědi se liší

Pro soudce bude při rozhodování o jednotlivých trestech důležité jasně rozpoznat a určit, jak přiměřená byla sebeobrana instruktora Haška.

Nicméně svědecké výpovědi se v úterý lišily.

Další ze svědků popsal, že Polák s rukou, v níž držel zbraň, pohyboval nahoru a dolů. Přesný počet výstřelů si nevybavil. „První rána od Poláka šla do vzduchu. Ta druhá někam k nohám. Vnímal jsem to tak, že se pan trenér může cítit ohrožený zbraní,” řekl.

Podle něj se snažil instruktor vyrazit Polákovi pistoli z ruky. „Přiskočil k němu, postrčil ho. Mám za to, že v cestě byla lavička. Oba dva přes ni přepadli a pak došlo k jednomu nebo dvěma dalším výstřelům,” uvedl svědek.

Soud pokračuje odpoledne výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Doporučované