Hlavní obsah

Svědectví Čechů v Řecku: Seděli jsme v obytném autě, kolem padaly stromy

Takto poničila bouře řecký poloostrov Chalkidiki.Video: Reuters

 

Reklama

Sedíte v karavanu ve tmě a nevidíte, co se děje. Jen slyšíte obří kroupy. Sousedům ve stanu to utrhlo všechno a odneslo na moře, popisuje český turista.

Článek

Michal Hroník s manželkou Markétou na řecký poloostrov Chalkidiki dorazili před několika dny v obytném autě. Ve středu jim ale dovolenou – stejně jako tisícům dalších českých turistů – překazila mohutná bouře. „Nic takového tady prý neviděli posledních 25 let,“ sdělil Čech svůj zážitek Seznamu.

Bouře s krupobitím udeřila na severním ostrově Chalkidiki ve středu večer. „V noci jsme byli na jedné menší pláži v beach baru, v oblasti u města Sarti na prostředním prstu poloostrova. Po deváté hodině večer se tam ale hodně zatáhla obloha, přišel silnější vítr, takže jsme všechno sklidili. Okolo půl desáté pak přišly kroupy, vítr, silný déšť,“ vylíčil turista s tím, že bouře i s kroupami trvala přibližně půl hodiny.

„Pak už se to proměnilo jen v silný déšť se silným větrem, kroupy odešly. A ty už se nevrátily. Celé se to pak ještě opakovalo okolo druhé hodiny ráno, tam byl opět déšť a silný vítr,“ doplnil.

Manželé se ráno vydali směrem na sever ostrova – tam už byla přes noc situace klidnější. „Vypadá to, že tady to nebylo tak silné jako ve spodní části. V okolí města Sarti je teď spousta ulámaných stromů, ty popadaly přes auta. Když jsme jeli okolo kempů, viděli jsme stromy popadané na autech, na stanech. A to jsme ujeli pouze nějakých 20 nebo 30 kilometrů nahoru.“

Michal Hroník popisuje vlastní zkušenost s bouří v Řecku.Video: Seznam Zprávy

Centimetrové kroupy, stržený kus pláže

Bouře v oblasti v noci na čtvrtek usmrtila celkem 6 turistů, dva z nich byli české národnosti. Podle informací agentury AFP zemřeli poté, co se na ně převrátil karavan.

„Taky jsme tu v obytném autě a měli jsme opravdu velký strach. Nic tam nevidíte, všechno je potmě, nikde nejsou žádná světla. A pokud jsou ty kroupy řádově centimetrové, pak to začíná být zajímavé. Vedle nás byli ještě dva mladší lidé ve stanech, těm to všechno utrhlo, ulétlo a odneslo do moře,“ popisuje Čech vlastní zkušenost s bouří na ostrově.

Ta podle něj strhla i kus tamní pláže, která se ponořila pod vodu, a všechny slunečníky, deštníky i lehátka odnesla pryč.

„Největší problém byl v tom, že jak se valila voda i z kopců a skal, vytvořila se jedna velká řeka, která brala všechno, co jí stálo v cestě. A tak všechno, co tam lidé měli, jim odnesla voda. My jsme naštěstí rozumně stáli za menším baráčkem, a tak jsme zůstali od největších škod uchráněni,“ uzavírá.

Pršet může i v příštích dnech

Pár nyní zvažuje, kam se v příštích dnech přesune. „Mobilní aplikace nám ukazují, že ještě týden by tu mělo pršet, každopádně dnešní bouřka už by se asi opakovat neměla. Ostatně tvrdili nám tu, že podobný případ nezažili posledních 25 let,“ dodává Hroník.

Na postiženém místě podle něj momentálně panuje chaos: „Nejde elektřina, všechny obchody jsou pozavírané, jezdí tu po silnicích bagry, které odklízejí nánosy bahna a kamení, odřezávají větve spadaných stromů.“

Dva usmrcení čeští turisté s karavanem kempovali poblíž města Nea Propontida. To leží několik kilometrů severně nad levým výběžkem ostrova Chalkidiki. Třetí člověk, který s nimi v obytném voze byl, vyvázl se zraněními.

Mezi dalšími mrtvými je dospělý Rus s malým chlapcem, na něž poblíž jejich hotelu spadl strom. Zemřela i dospělá turistka a osmiletý hoch z Rumunska, které zabila část padající střechy restaurace. Desítky zraněných lidí byly převezeny do nemocnic.

Reklama

Doporučované