Hlavní obsah

Drželi jsme se za ruce, pak přišel splav. Svědectví dívky, kterou voda spláchla podzemím do Vltavy

Svědectví dívky, která přežila dlouhou plavbu pražským podzemím během sobotní bouřky v Praze.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Seznamu se podařilo hovořit s mladou ženou, kterou v sobotní bouři zachránili lodníci z rozbouřené Vltavy.

Článek

Zatímco policie už čtvrtý den pátrá po posledním člověku ze čtveřice mladých lidí, které v sobotu v podzemí Motolského potoka zaskočila vodní vlna z přívalového deště, dostává jejich drama nové detaily.

Seznamu se s nimi svěřila mladá žena, která ke čtveřici patřila a po jejímž příteli se pátrá. Redakce zná její identitu, ale nebude ji zveřejňovat.

Dívka a její přátelé se vypravili do pražského podzemí kvůli hře geocaching. Lidé v ní podle souřadnic hledají skrytě uložené věci neboli kešky.

„Ta naše spočívala v tom, že jsme po cestě měli splnit několik úkolů a poté jsme mohli rozluštit kód k zámku kešky,” uvedla dívka.

Tudy vlezla čtveřice dovnitř.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

„Úkoly byly v postranních úzkých chodbách, a když jsme byli zhruba tak ve dvou třetinách, v jedné jsme se trochu zdrželi. V tu dobu asi začalo pršet, protože když jsme vylezli zpátky na hlavní cestu, tekla už voda z potrubí a začalo se to velmi rychle plnit.”

Kluci by to stihli, ale my ne

Dramatické události poté nabraly rychlý spád.

„Chtěli jsme se rychle vrátit zpět,” uvedla dívka.

Tím zpět míní vchod do štoly v Košířích, kterým se čtveřice do podzemí dostala.

Čtveřice byla však příliš daleko od tohoto vchodu a vrátit se nestihla.

Záchrana dívky ve Vltavě.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

„Snažili jsme se utéct stejnou cestou, kterou jsme tam přišli, protože o jiné jsme nevěděli,” uvedla dívka s tím, že chodba se plnila vodou velmi rychle.

„Chtěli jsme aspoň dojít k nejbližšímu žebříku a zkusit se dostat ven kanálem. Ale ani to už jsme nestihli. Kluci by to třeba zvládli, ale my holky jsme už neměly takovou sílu, abychom zdolaly ten silný proud, který celkem rychle sílil.”

Pak nás to vzalo také

Proud byl prý skutečně hodně silný a všechny čtyři hledače po chvíli strhl.

„Nejdříve kamarádku,” vzpomíná zachráněná dívka. „Její přítel hned běžel za ní, aby ji chytil, ale nepodařilo se mu to a za chvíli byli oba pryč.”

Zakrátko voda rozdělila i mladou ženu a jejího přítele, jehož policie hledá.

Jak to vypadá uvnitř štoly.Video: Seznam Zprávy

„Já a můj přítel jsme se ještě chvíli drželi, ale pak nás to vzalo také. Drželi jsme se celkem dlouho, jenže pak přišel splav a ten nás od sebe oddělil a už se nám nepodařilo se chytit. Ještě celkem dlouho jsem ho slyšela, jak na mě volá, ale bylo to pořád z větší a větší dálky,” líčí dívka vrcholící drama.

Napadlo ji prý, že se příteli podařilo chytit jednoho z postranních žebříků. „Vedl nahoru a mohl se dostat ven kanálem. Nebo tam mohl čekat, než to trochu opadne. Fakt nevím.”

Proud vody potom podle jejího svědectví zesílil natolik, že o osudu čtveřice rozhodla voda.

„Jiná možnost, než že skončíme v té Vltavě, ani nebyla.Všechny tři nás to tam vyplivlo. Jen jeho ne.”

Předpověď jsme zjišťovali

Dívka uvedla, že před vstupem do podzemí si hledači zjišťovali předpověď počasí, i když jí prý mnoho lidí vyčítá, že varování před deštěm bylo.

„Samozřejmě jsme na počasí koukali, ale zrovna v tu chvíli o dešti nebyla ani zmínka. Do štoly jsme šli, když bylo nebe modré a nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo něco přijít. Dokonce jsme si to ověřovali.”

Dívka pak byla spolu s mladým mužem zachráněna z Vltavy, pomohl jí lodník z lodi Europé, osádka lodi Andante a žena, která přispěchala na pomoc na člunu.

Další dívka zahynula, po čtvrtém hledači ze skupiny se pátrá.

„Policie mluvila jak se mnou, tak s kamarádem, který byl zachráněn spolu se mnou. Chtěli vědět, jak se to stalo,” uvedla mladá žena.

Její zkušenosti s geocachingem byly prý až do této chvíle skvělé.

„S přítelem hodně jezdíme na kole, takže je to takové zpestření výletu. Kešky v podzemí, jako je toto, jsme už hledali také, ale mě to moc nezaujalo. Raději pro ně chodím do přírody.”

Reklama

Doporučované