Hlavní obsah

Svědectví manželky novináře: Mučí ho v krymském vězení

Svět bez obalu: Mučí ho v krymském vězení, případ je vykonstruovaný. Manželka novináře Vladyslava Jesypenka podala svědectví.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinský novinář Vladyslav Jesypenko byl ruskou Federální službou bezpečnostní (FSB) zadržen 10. března letošního roku na Krymu.

Článek

Podle předběžných informací byla důvodem jeho zadržení účast na demonstraci, která se o den dříve konala v Simferopolu u příležitosti 207. výročí úmrtí ukrajinského básníka a myslitele Tarase Ševčenka. Skutečným důvodem byla ale spíše jeho novinářská činnost. Jesypenko spolupracuje jako nezávislý žurnalista s Rádiem Svobodná Evropa.

Jesypenko byl později obviněn z výroby střelných zbraní a munice a také ze spolupráce s ukrajinskou bezpečnostní službou. Jako důkazy byly uvedeny fotografie krymské veřejné infrastruktury.

Manželka zadrženého novináře Kateryna Jesypenko označila zatčení svého manžela za útok na svobodu slova a jeho obvinění za vykonstruovanou lež. Tvrdí také, že její manžel byl během věznění mučen elektrickými šoky; požaduje jeho okamžité propuštění.

„Jmenuji se Kateryna Jesypenko. Jsem manželkou politického vězně Vladyslava Jesypenka, novináře, který pracuje pro Rádio Svoboda,“ říká na videu, které natočila. „Můj manžel je od 10. března ve vazební věznici v Simferopolu. Byl zatčen den poté, co natočil reportáž, jak lidé kladou květiny k pomníku Tarase Ševčenka. Mého manžela vyvlekli z auta a demonstrativně povalili na zem, i když nekladl žádný odpor. Ptáte se, proč to udělali? Udělali to proto, aby pak mohli v jeho autě ukrýt granát a poté ho obvinit z přepravy výbušnin. Ale to jim nestačilo. Dva dny ho mučili. Svlékli ho do naha, připevnili mu dráty na uši a dávali mu elektrické šoky. Bili ho do břicha, nohou i rozkroku. Hrozili, že mu připojí elektrické dráty i na jeho genitálie. Nezávislí právníci ho nesměli vidět.“

Kateryna Jesypenko tvrdí, že jejímu muži bylo odepřeno právo na obhajobu a policisté se ho snažili mučením přinutit, aby se přiznal k výrobě nastrčených výbušnin. „Můj manžel jim nakonec řekl, že je nejen novinář, ale také agent pracující pro ukrajinské zpravodajství. U soudu ale přiznání odvolal a řekl, že byl mučen. Případ byl proti němu vyfabulován od samého začátku. Ptáte se proč? Byl to úmyslný útok na svobodu projevu, na svobodu slova. Můj manžel byl za svou profesionální novinářskou činnost pronásledován.“

Kateryna Jesypenko tvrdí, že mučení, bití a absurdní obvinění proti pro-ukrajinským aktivistům a ukrajinským novinářům se na Krymu stalo už rutinní záležitostí okupačních krymských orgánů. „Ale my se nevzdáme. Za svého manžela a otce našeho dítěte jsem připravena bojovat až do konce bez ohledu na to, čím si musím projít. Jsem připravena milionkrát říci, že žurnalistika není zločin. A zeptám se milionkrát: Proč byl zatčen? A já věřím – my věříme – že se můj manžel vrátí. Vrátíš se, slyšíš?“ apeluje manželka zadrženého ukrajinského novináře.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované