Hlavní obsah

Svědectví o atentátníkovi z Manchesteru: Netušili jsme, že by toho byl schopný

Rozhovor s Nikolou Bartošovou o útoku v Manchesteru.Video: Petra Benešová

 

Reklama

Britská policie podezírá z pondělního útoku v Manchesteru, při kterém zahynulo 22 lidí, Salmana Abediho. Dvaadvacetiletý muž se narodil do rodiny libyjských uprchlíků a podle svědků měl sklony k radikálnímu islámu, před útokem pobýval v Libyi. Mluvili jsme s dívkou, která studuje na stejné škole, kterou navštěvoval i Salman Abedi.

Článek

Abedi v Anglii studoval Salfordovu univerzitu. Tu ale nedokončil a nechal se zaměstnat v pekařství. Jak na něho na škole vzpomínají spolužáci a jak reagovali na informace, že právě Abedi je útočníkem z Manchesteru? Přes Skype jsme se spojili s Češkou studující na stejné škole - Nikolou Bartošovou. Ta popsala nejenom atmosféru mezi svými spolužáky, ale i v celém Manchesteru, včetně toho, jak teď v místě vypadají bezpečnostní opatření. Více ve videu nahoře.

Pátrání po komplicích

Britská policie zatím dál pátrá po možných komplicích pachatele pondělního teroristického útoku v multifunkční hale v Manchesteru, který zabil 22 lidí a sám zahynul. Na jihu severoanglického města dnes zadržela tři další muže. Pravděpodobný sebevražedný útočník Salman Abedi údajně před časem navštívil Libyi a snad i Sýrii. Podle britské ministryně vnitra 22letý Brit libyjského původu zřejmě nenaplánoval útok sám. Podle britských médií je to důvod, proč vláda v úterý zavedla nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. České Ministerstvo zahraničí uvedlo, že Češi mezi oběťmi ani zraněnými nejsou.

Tři muže policie v souvislosti s atentátem zadržela v jižní části Manchesteru. Jeden 23letý muž je ve vazbě již od úterý. Podle BBC jde o Abedinova bratra Ismaila.

Ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že je nepravděpodobné, že by Abedi jednal na vlastní pěst. Bezpečnostním složkám byl podle ní předpokládaný pachatel atentátu znám, neměly ale důvod ho zatknout.

Víc než šedesát zraněných

V nemocnicích stále zůstává 64 zraněných, dvacet z nich je podle zdravotníků v kritickém stavu. Známa už je identita poloviny z 22 obětí atentátu. Jsou mezi nimi i dívky ve věku osmi, patnácti a osmnácti let a několik rodičů, kteří čekali po skončení koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové na děti ve vstupním foyer manchesterské haly. Mezi mrtvými je i polský manželský pár. Jeden Polák je podle ministerstva zahraničí ve Varšavě i mezi zraněnými.

Reklama

Související témata:

Doporučované