Hlavní obsah

Svědectví z Indonésie: Bahno vcuclo celou vesnici, počet obětí se může vyšplhat do tisíců

Bahnitá tsunami pohltila do země celou vesnici.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Indonéskou vesnici Petobo zaplavilo bahno. Svědkové pro britský Guardian událost popsali tak, že bahno do země vcuclo celou vesnici. Záchranáři společně s vojáky již vytáhli 19 těl. Předpokládají ale, že počet obětí bude nakonec mnohem vyšší.

Článek

Po zásahu zemětřesením a vlnou tsunami utrpení obyvatel indonéského ostrova Sulawesi zřejmě nekončí. Například vesnici Petobo zaplavilo bahno. Podle popisu vesničanů ji doslova srovnalo se zemí.

„Je to jako ten katastrofický film,” říká 24 let starý Joshua Michael. Podobně jako další obyvatelé vsi zápasí s přírodní katastrofou, která pohltila vesnici s 11 000 obyvateli.

„Domy to v podstatě vcuclo do země,” dodává Joshua. Další rezidenti Petoba popisují, jak se bahnitá cesta pohybovala nahoru a dolů „jako vlna” a zároveň ze strany na stranu „jako had”.

Mrazivé záběry z dronu. Z pobočky KFC na pobřeží zbyl jen sloup:

Video: Jan Marek, Reuters

Sami osudovému množství bahna říkají „bahenní tsunami”. To je důsledkem zemětřesení a uvolněné půdy, která po následném zaplavení vodou změní konzistenci a stane se již zmíněným tekutým živlem.

Joshua jel právě na motorce domů skrze rýžové pole, když se celá věc stala. Podle vlastních slov, když viděl, co se děje, doslova ztratil řeč. „Lidé utíkali a křičeli hrůzou, další byli chyceni v pasti, když zemětřesení roztrhlo zem a vcuclo domy,” popisuje pro britský Guardian. Během několika okamžiků se z jeho vsi stala jen hromada bahna.

Další obyvatel Petoba Dicky Christian nedokázal pro katastrofu najít více slov než pouze: „To nemůže být pravda, nedává to žádný smysl.”

Strážník národního parku Muhammad Mansur zase nevěřícně kroutil hlavou, zatímco popisoval, jak bahno změnilo polohu budov vesnice. „Některé domy se posunuly až o kilometr,” říká.

Vojáci a dobrovolné záchranné jednotky se prozatím prokopávají ztvrdlým bahnem k zavaleným domům a lidem. Prozatím se jim podařilo vytáhnout 19 těl, ale počet mrtvých odhadují příslušníci záchranných týmů jako mnohem vyšší. „Mohou to být stovky i tisíce, konečná čísla netušíme,” říká jeden z dobrovolníků, Indonésan Chandra.

Lokální politik Sudiryo Djalano, který v minulých letech sčítal populaci vesnice, odhaduje, že: „Předtím se počet obyvatel Petoba pohyboval kolem 11 000 lidí. Myslím si, že po zásahu katastrofou mohla zmizet i polovina z nich.”

Celková bilance pátečního zemětřesení a přívalové vlny tsunami na indonéském ostrově Sulawesi se zatím zvýšila na 1 407 mrtvých. Informoval o tom mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho.

Reklama

Doporučované