Hlavní obsah

Svědectví z místa: Čech popisuje, jak prožíval zemětřesení v Itálii

 

Reklama

Středem Itálie ráno otřáslo další ničivé zemětřesení, pod troskami domů skončily desítky zraněných. Spojili jsme se s Michalem Janíčkem, který v Itálii zažil už druhé zemětřesení během dvou měsíců.

Článek

Michal Janíček tráví v Itálii několik měsíců ročně, dnešní ranní zemětřesení pro něj bylo už druhým, které v Itálii zažil. Měl ale štěstí, pokaždé se mu podařilo největším otřesům vyhnout, ty srpnové dokonce zaspal.

Z postižených míst se k nám dostávají obrázky zřícených domů i kostelů, v Římě ale běží život normálně dál. Dokonce i média jsou v informování střídmější než při srpnových otřesech. Dá se říct, že si Itálie na otřesy už pomalu zvyká.

Italský premiér Matteo Renzi kvůli zemětřesení zrušil veškeré své plány na dnešní den a slíbil, že se všechny zničené domy a památky znovu opraví: „Postavíme všechno znovu. Domy, kostely i podniky. Všechno, co je třeba udělat pro obnovu těchto oblastí, uděláme. Materiální škody po dnešním zemětřesení budou značné."

Otřesy, které Itálii zasáhly v 07:40, byly citelné od Bolzana po Neapol. Podle Úřadu civilní ochrany naštěstí zatím záchranáři nemají hlášené žádné oběti, zraněných jsou ale desítky.

Hlavní náměstí v Norcii po zemětřesení.

Dnešní otřesy jsou zřejmě dalšími následnými záchvěvy po zemětřesení, které zasáhlo centrální oblasti Itálie ve středu. Jeden člověk tehdy zemřel a několik tisíc lidí od té doby žije v provizorním ubytování. Česká diplomacie sdělila, že nemá informace o tom, že by středeční zemětřesení postihlo nějakého českého občana. Předchozí srpnová katastrofa si ve stejném regionu vyžádala životy asi 300 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované