Hlavní obsah

Svědectví z porodnice: Císařské řezy na přání se dělají, jen se to nahlas neříká

Rozhovor s lékařem a porodníkem Ladislavem Kroftou.

 

Reklama

Zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Ladislav Krofta říká: „Ženy by měly mít možnost zvolit si císařský řez jako způsob porodu. Nemůžeme je nutit do klasického porodu, pokud to tak nechtějí."

Článek

Císařské řezy na přání: Kontroverzní téma, o kterém se v Česku nemluví nahlas.

Docent Krofta toto tabu před časem prolomil a otevřeně říká: „Jsou ženy, pro které vaginální porod jakožto metoda první volby není ideální stav.“

Tento názor podle jeho slov zastává na základě letitých zkušeností s prací na porodním sále a taky v oblasti urogynekologie, kde se angažuje i v zahraničí. Není prý jediný, kdo zaujímá tento postoj, ale přiznává, že o tématu se vede bouřlivá diskuse i mezi odborníky.

Císařské řezy na přání rodičky jsou přitom běžnou praxí ve vyspělých zemích v zahraničí: například v Německu nebo v Británii. A podle něj se provádějí i v České republice, jen je to zatím tabu.

Říká, že cesta pro „legalizaci“ císařských řezů na přání v České republice je, jen se musí najít shoda mezi odborníky a vyřešit ekonomická stránka. Dodává přitom, že skupina žen, která takový porod volí dobrovolně, je velmi malá.

Obecně ale roste počet císařských řezů v porodnicích. Krofta ho spojuje s vysokým věkem rodiček a jejich kondicí. To podle něj zásadně mění české porodnictví.

Podívejte se nahoře ve videu na celý rozhovor s docentem Ladislavem Kroftou o tom, proč jsou císařské řezy tak kontroverzní téma, zda se ještě někdy bojí u porodů, v jakém věku už by těhotenství ženám nedoporučil a co všechno dokáže fetální medicína – operace nenarozených dětí přímo v děloze.

Reklama

Doporučované