Hlavní obsah

Svědomí mám čisté, žádná škoda nevznikla, říká Hamáček nad zprávou NKÚ

Postupoval jsem v souladu se zákonem a snažil se řešit aktuální situaci, říká ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu o tom, jak se nakupovaly ochranné pomůcky proti nákaze koronaviru, analyzuje také elitní policejní útvar NCOZ. Jedna z pasáží se přímo týká i postupu ministra vnitra Jana Hamáčka.

Článek

Nejvyšší kontrolní úřad v pondělí zveřejnil velmi kritickou zprávu o dopravě a nákupu ochranných pomůcek během loňských prvních osmi měsíců koronavirové pandemie.

V závěru je i pasáž týkající se ministra vnitra Jana Hamáčka. Kontroloři mají za to, že pochybil v případě daru, který České republice věnovaly společnosti J&T a EPH.

Ve zprávě NKÚ stojí, že 1,8 milionu kusů ochranných pomůcek darovaných zmíněnými společnostmi ministr vnitra v Číně převzal, přivezl je do České republiky a vzápětí je opět předal soukromé firmě EPH, aby je distribuovala. Kontroloři upozornili, že Ministerstvo vnitra u části daru nedoložilo, kam a komu byl doručen a zda to splňovalo podmínku zachování veřejného zájmu.

Případ má v agendě i Národní centrála proti organizovanému zločinu. „Obdrželi jsme (od NKÚ) informace, se kterými se seznamujeme a následně analyzujeme,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí centrály Iva Knolová.

Ministr vnitra Jan Hamáček Seznam Zprávám řekl, že státu žádná škoda nevznikla, má svědomí čisté a případných trestněprávních konsekvencí se nebojí. „Ať to někdo prošetří,“ vyzývá.

Jak pasáž týkající se ve zprávě NKÚ daru od J&T a EPH vnímáte?

Předně ta zpráva rozhodně není zdrcující tam, kde se týká Ministerstva vnitra. Vytýkají mi, že jsem dary převzal, tím pádem se staly majetkem státu, a pak mi vytýkají, že jsem ten majetek státu nedistribuoval já, respektive Ministerstvo vnitra, ale že jsem to nechal distribuovat dárce. Což je asi formálně správně, ale k žádné škodě nedošlo.

NKÚ říká, že není jasné, jestli bylo zboží dodáno dle veřejného zájmu, protože nebyly doložené doklady, kam ty pomůcky šly.

Máme předávací protokoly, když to přebírali ti distributoři, akorát mi nedává logiku, co je na tom špatně. Oni nakoupili respirátory za svoje peníze, ty my jsme přivezli letadlem…

A vy jste jim to předali, ať to distribuují.

Přesně tak. Pokud vím, tak to distribuovali do sociálních zařízení, nemocnic a tak dále.

Podle NKÚ se 400 tisíc ochranných pomůcek nedostalo ani do evidence.

Nenosím v hlavě všechny detaily o všech zakázkách. V principu to bylo tak, že oni nám ten dar dali, neměli způsob, jak to dostat do České republiky, tak jsme to přivezli našimi letadly. A tady to dárci distribuovali tak, jak uznali za vhodné.

NKÚ tvrdí, že se to odehrálo na základě vašeho přímého pokynu, kterému chybělo číslo jednací a není právně platný.

Postupoval jsem tak, jak jsem v té situaci uznal za vhodné za účelem zajistit zásobování ochranných pomůcek. Kdybych tak nepostupoval, pravděpodobně bychom od nich žádný dar nedostali a těch několik set tisíc respirátorů by se k lidem nedostalo.

NKÚ říká, že ten pokyn, který jste dal, byl proti pravidlům.

To musí říct někdo autoritativně. Tak ať to řekne policie.

Váš pokyn neobsahuje číslo pokynu, číslo jednací, což je v rozporu s ustanovením článku 10 spisového řádu MV.

Ano. V pořádku. Tak pokud jsem něco porušil, ať mě policie zavře. Vyřešeno. Ať to policie vyšetří, já jsem připravený nést následky. Přiznávám, že jsem vloni v lednu řešil především to, aby ochranné pomůcky dorazily včas těm, kdo je akutně potřebovali, a číslo jednací bylo to poslední, co doktory, sestry nebo sociální pracovníky i mě v tu chvíli zajímalo. Předpokládám, že jestli je tam problém v papírech, tak ho kolegové vyjasní.

NKÚ nenašel všechny dokumenty o tom, kam pomoc byla distribuována. Takže to může vypadat tak, že jste to přivezli, předali jim to a není kontrola nad tím, kam se ty věci dostaly.

To je spíš otázka na ty donátory. Na druhou stranu říkám, že státu přece žádná škoda nevznikla, když jsme něco dostali s podmínkou, že tu distribuci si zajistí sami dárci a tu podmínku jsme splnili. A znovu říkám, že kdybychom přijali nulovou variantu, tak ve státě bylo o 1,8 milionu respirátorů míň.

Tam ale nebyla žádná podmínka. Že dar je podmíněn tím, že to bude distribuovat ta firma.

Tak já jsem to chápal.

Ve smlouvách žádná taková podmínka není. Tam jediná podmínka je, aby to bylo rozdáno pro zachování veřejného zájmu.

Což se stalo.

Ale NKÚ říká, že to nemůže doložit, a současně říká, že tam existuje podezření, že tomu tak nebylo.

V tom případě je ideální, ať někdo podá trestní oznámení a prošetří se to.

To už je na policii předáno.

Tak počkáme, až to policie vyšetří.

S vámi policie komunikovala?

Ne.

Víte o tom, že to bylo na policii podáno?

Nevím, slyším to od vás prvně.

To, co říkám, slyšíte poprvé?

Ne, o té věci vím, že proběhla. Nevím o tom, že jsou tam trestněprávní kontexty nebo důsledky. Pokud to policie šetří, ať to šetří. Já mám svědomí čisté. Postupoval jsem v souladu se zákonem a snažil se řešit aktuální situaci.

Reklama

Doporučované