Hlavní obsah

Švédové nasadili proti koronaviru rytíře na koních

Foto: Profimedia.cz

Rytíř na koni dbá na švédském Gotlandu na dodržování koronavirových opatření.

Reklama

Turisté brázdí Evropu křížem krážem a koronavirová nákaza je jim v patách. Několik zemí se tak rozhodlo zpřísnit opatření, která mají šíření nemoci covid-19 zabránit. Švédsko sáhlo na originalitu a povolalo rytíře.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Rakušané zavádí roušky v obchodech, Belgie zpřísňuje opatření

Rakousko kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem od pátku zpřísňuje pravidla pro nošení roušek. Ty budou nově povinnou výbavou při návštěvě supermarketu, na úřadě, poště či v bance. Dál bude platit i stávající pravidlo nosit zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, ve zdravotnických zařízeních, v lékárnách a v kadeřnictvích.

Rakouská vláda také plánovala zavedení nutnosti doložení negativního testu na koronavirus pro osoby přijíždějící do země z rizikových oblastí přes hranice se Slovinskem a Maďarskem. Tyto mimořádné kroky ovšem byly kvůli právním nejasnostem odloženy, informovala agentura APA.

Nákaza koronavirem postupuje rychle také v Belgii. Zakrývání úst a nosu je nyní v zemi povinné v prostředcích hromadné dopravy, v obchodech, v kinech, v muzeích i v kostelech. Od víkendu se má ovšem povinnost rozšířit na „veškerá silně navštěvovaná místa“, přičemž o přesném výčtu rozhodnou místní samosprávy. Agentura AFP předpokládá, že nařízení se dotkne tržnic, obchodních ulic či hotelů. V restauracích a kavárnách budou moci lidé sedět u stolů bez obličejových pokrývek.

Za nepoužití roušky hrozí v Anglii pokuta

V Anglii se v pátek rozšířil seznam míst, kde lidé musí mít zakrytá ústa a nos kvůli riziku šíření koronaviru. Kromě dopravních prostředků tato povinnost platí už i v obchodech, nákupních centrech, na nádražích nebo v bankách. Vláda věří, že drtivá většina lidí bude zpřísněný režim dodržovat, některé obchodní řetězce ale podle deníku The Daily Telegraph neplánovaly ve svých prodejnách opatření vymáhat.

Dosud bylo v Anglii používání roušek nařízené jen v prostředcích hromadné dopravy a ve zdravotnických zařízeních. Změnu pravidel ohlásila vláda ve čtvrtek s tím, že zaměstnanci obchodů mohou zákazníky s odhaleným obličejem z prodejny vykázat. Takovým lidem zároveň hrozí pokuta až 100 liber, což je v přepočtu přibližně 2900 korun. Jedinou výjimkou jsou děti do deseti let a osoby se specifickými zdravotními problémy.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že většina Britů s povinným nošením roušek na veřejných místech nemá problém. Web inews zároveň informuje, že jen zhruba dvě třetiny ze 2000 dotázaných uvedly, že pokaždé nebo většinu času dodržovaly nařízení v hromadné dopravě. Skoro čtvrtina respondentů ovšem zatím pokrývku obličeje vůbec nepoužívala.

Koronarytíři aneb Atrakce švédského ostrova

Švédský ostrov Gotland vyslal do boje s koronavirem rytíře na koních. Osm mužů v plné zbroji nově dohlíží na dodržování předepsaných rozestupů, informovala agentura AFP. Hlídkovat by měli především na místech, kde bývá největší koncentrace turistů.

„Máme tři poselství: Dodržujte rozestupy, pravidelně si myjte ruce a zůstaňte doma, pokud se necítíte dobře,“ řekl AFP Lennart Borg. Právě jej napadlo poslat do boje s koronavirem středověké křižáky.

Poprvé vyjeli rytíři do ulic v pondělí. Potkat je budou moci turisté zejména u pláží nebo u historických památek. Během „boje“ se ovšem neohánějí meči, nýbrž prapory s nápisy jako „Dodržuj rozestupy“ či „Zůstaň doma, máš-li symptomy“.

Obří žralok uvázl na britské pláži

Záchranáři z organizace British Divers Marine Life Rescue se během čtvrtečního večera snažili zachránit žraloka velkého, který uvázl na pláži Filey v Severním Yorkshiru. Žralok dosahoval délky přibližně 15 stop, což dělá téměř 4,5 metru. S pokusy o přesun zvířete do vody se pokoušeli asistovat také lidé, kteří se v dané chvíli na pláži nacházeli.

I přes opakované pokusy ovšem žralokovi nepomohl ani návrat do přirozeného prostředí, měl tendenci se stále vracet ke břehu. Byl velmi slabý a pravděpodobně u něj došlo k poškození mozku, informuje web Mirror. U zvířete nakonec musel zasahovat veterinář, který ho uspal.

Žralok veliký může dorůstat i více než 10 metrů, není ale nebezpečím pro lidi, živí se pouze planktonem. Ve Spojeném království ho lze nejčastěji vidět u západního pobřeží, a to převážně v období od září do podzimu.

Reklama

Doporučované