Hlavní obsah

Švédové chtějí napravit křivdu vůči Laponcům, sestavili „komisi pravdy“

Foto: Profimedia.cz

Laponci mají vlastní parlament, který se zabývá všemi otázkami s tímto etnikem spojenými.

Reklama

Švédsko usiluje o napravení historické křivdy vůči etniku původně obývajícím sever Skandinávie. Vyšetřování mělo podle některých hlasů začít již dávno.

Článek

Ve Švédsku vznikne speciální komise, která bude vyšetřovat jednání země v době koloniální éry na území Laponska. „Komise pravdy“ se bude skládat z pěti členů. V rámci slyšení bude působit až do listopadu 2023, informuje server Euronews.

Vyšetřovací orgán má objasnit chování Švédska vůči jedné ze svých původních etnických minorit. „Tato vláda má zodpovědnost zvýšit povědomí o útocích, zneužívání a rasismu, kterým Laponci trpěli,“ uvedla v prohlášení švédská ministryně pro kulturu a demokracii Amanda Lindová, která její vznik označila za potěšující.

Laponci přitom na vyšetřování možného historického bezpráví upozorňují již několik let. „Je čas, aby historie a realita Laponců spatřila světlo světa,“ okomentovala rozhodnutí předsedkyně parlamentní skupiny pro Komisi pravdy.

Vznik vyšetřovacího orgánu schválil švédský parlament již v roce 2019. V červnu 2020 pak Laponci od státu získali k sjednání komise finance ve výši 144 tisíc eur.

Oficiální data o zastoupení Laponců ve švédské společnosti neexistují. Podle švédského oficiálního webu se nicméně její populace odhaduje na 80 tisíc lidí. Kromě Švédska (20 tisíc Laponců), dále etnikum žije v Norsku (50 tisíc), Finsku (8 tisíc) a Rusku (2 tisíce).

Národ lovců a sběračů, kterému se následně podařilo domestikovat a obchodovat se sobi přicházel o svá území již v 17. století. Diskriminace probíhala na úkor činnosti Švédů jako farmaření a později s rozvojem těžby nerostných surovin i dřeva.

Dnes jsou Laponci pod právní ochranou. Jako oficiálně uznávaná menšina ve Švédsku mají speciální práva a chráněna je i jejich kultura, jazyky a tradice.

Podobnou komisi zkoumající vztah Finů k Laponcům v uplynulé historii, ustanovilo v minulém týdnu i Finsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované