Hlavní obsah

Švédové zpřísňují opatření, ve smysl lockdownu ale i nadále nevěří

Foto: Profimedia.cz

Restaurace i fastfoody zůstávají ve Švédsku i nadále otevřené.

Reklama

Ještě před měsícem se zdálo, že Švédsko vyjde z druhé vlny koronaviru jako jeden z premiantů. Poslední týdny ale přinesly nárůst počtu nakažených i obětí. I liberální Švédové tak začali zpřísňovat opatření.

Článek

„Situace se zhoršuje,“ prohlásil v pondělí švédský premiér Stefan Löfven, když oznamoval zpřísnění dosavadních opatření proti šíření koronaviru. Zatímco až dosud vláda povolovala shromažďování lidí do padesáti osob, od 24. listopadu to bude už jen osm osob.

Z ulic švédských měst by tak měly například zmizet demonstrace. Během říjnové návštěvy reportéra Seznam Zpráv jich v Malmö a Göteborgu proběhlo hned několik. Například na protestu Arménů kvůli válce v Náhorním Karabachu se sešlo možná i lehce přes padesátku lidí. Policisté sice na průběh demonstrace dohlíželi, nezdálo se ale, že by někdo skutečný počet shromážděných kontroloval.

„Je to jasný signál pro každého v naší zemi… Nechoďte do posiloven, do knihoven, nevečeřte venku, nepořádejte party – zrušeno,“ apeloval na občany premiér na tiskové konferenci.

Švédsko se přitom až dosud výrazně odlišovalo od zbytku Evropy – neproběhl zde žádný lockdown, děti chodily do škol celou dobu (alespoň ty nejmenší) a v ulicích je nošení roušek spíše výjimečné. Vláda pouze lidem doporučovala mýt si častěji ruce, používat dezinfekci a dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Foto: Profimedia.cz

Švédský premiér Stefan Löfven.

Úřady se až dosud domnívaly, že by země neměla příliš trpět druhou vlnou pandemie, protože velké množství těch nejzranitelnějších lidí zemřelo už na jaře během první vlny. V posledních týdnech se ale zvyšovaly nejen počty nakažených, ale i pacientů v nemocnicích i těch, kteří nemoci covid-19 podlehli.

Löfven nové opatření označil za novou normalitu a stěžoval si, že lidé už stávající doporučení dodržují méně než na jaře. Přesto se ale nový zákaz týká jen veřejných akcí, ne těch soukromých. Na koncert, fotbalový zápas či do divadla tedy více než 50 lidí jít nemůže, na soukromou oslavu narozenin ale teoreticky ano.

Vlnu rozhořčení mezi majiteli restaurací vyvolala vláda už minulý týden, kdy zakázala podávání alkoholu po 22. hodině. Nyní navíc doporučila lidem vyhýbat se veřejné hromadné dopravě a pokud možno nechodit ani moc nakupovat. Jde sice opět jen o doporučení, hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell ale o něm mluví de facto jako o lockdownu, během něhož by lidé měli podstatně omezit cestování i společenské kontakty.

Statistiky ukazují, že růst nakažených je nyní v zemi desetkrát vyšší než v sousedním Finsku a čtyřikrát vyšší než v Norsku. Výrazně také narůstá hospitalizací. V minulém týdnu pak v některých dnech Švédsko překonalo hranici sto mrtvých denně. Přesto se ale v počtu obětí dostalo až za Českou republiku, která nyní registruje asi o tři stovky obětí více.

„Je to o vás a vaší každodenní volbě, o každé hodině a chvíli, které určí, jak to zvládneme. Tak se rozhodněte správně pro vás, pro společnost a pro Švédsko,“ řekl emotivně Löfven.

Na otázku deníku Financial Times, proč Švédsko nezavedlo totální lockdown, premiér odpověděl, že v něj nevěří a že už současná opatření jsou nejvíce omezující, která země v moderní době zažila.

Reklama

Doporučované