Hlavní obsah

Švédské osobnosti se chystají udělit náhradu za Nobelovu cenu za literaturu

Osobnosti náhradní cenou reagují na pozastavení udělování Nobelovy ceny za literaturu kvůli aféře se sexuálním obtěžováním ze strany manžela členky Švédské akademie, která tradiční cenu každoročně uděluje.

Reklama

Článek

V říjnu bude ve Švédsku udělena náhradní cena za Nobelovu cenu za literaturu. Laureáta původního prestižního ocenění Švédská akademie kvůli skandálu se sexuálním obtěžováním letos vyhlašovat nebude, oznámila to v květnu. Novou, dočasnou cenu za literaturu na podzim udělí organizace s názvem Nová akademie. Informace přinesl britský zpravodajský server The Guardian.

Nová akademie je složena z více než stovky švédských spisovatelů, herců, novinářů a dalších osobností. „Založili jsme Novou akademii, abychom lidem připomněli, že literatura a kultura mají prosazovat demokracii, transparentnost, empatii a respekt bez privilegií, arogance a sexismu,“ uvedli v prohlášení.

Organizace označuje udělení náhradní ceny za literaturu za protestní akt. „Chceme lidem ukázat, že kulturní tvorba se nemusí vyskytovat v prostředí nátlaku, nesrovnalostí nebo zneužívání,“ uvedla organizace.

Spisovatele aspirující na cenu budou moci navrhnout švédští knihovníci. Autoři mohou pocházet z celého světa a musí být být podepsáni nejméně pod dvěma knihami, z nichž jedna musí vyjít v posledních 10 letech.

Jakmile budou nominace přijaty, Nová akademie spustí hlasování veřejnosti. Z té vzejdou čtyři nejpopulárnější autoři a o vítězi rozhodne odborná porota v říjnu, tedy v měsíci, kdy je tradičně vyhlašován laureát Nobelovy ceny za literaturu.

Vítěz dostane cenu při oficiálním ceremoniálu 10. prosince, o den později se Nová akademie rozpustí. Další rok má Švédská akademie opět pokračovat v udílení tradiční Nobelovy ceny za literaturu a vyhlásí hned dva laureáty.

Letošní Nobelova cena za literaturu byla zrušena v květnu v reakci na obvinění ze sexuálního útoku ze strany manžela spisovatelky a členky Švédské akademie Katariny Frostensové. Jean-Claud Arnault byl v červnu obviněn ze znásilnění, ale vinu odmítá.

Skandál odstartoval debatu o patriarchální povaze akademie a vyústil ve vlnu rezignací a v odklad udílení letošní ceny.

Reklama

Doporučované