Hlavní obsah

Švédsko kvůli horku a suchu sužuje na 80 požárů. Na místě zasahují hasičská letadla dalších evropských států

Švédsko sužují požáry.Video: Reuters

 

Reklama

V květnu, červnu a na začátku července bylo ve Švédsku neobvykle horko a sucho. Tamní meteorologický institut vydal tento týden varování před možným nedostatkem vody ve středních a jižních částech země.

Článek

Švédsko už několik dní bojuje s rozsáhlými požáry na celém svém území, které se rozšířily kvůli suchu a horku. S ohněm bojují i hasičská letadla dalších evropských zemí.

Podle Thomase Aronssona, šéfa operací speciální švédské hasičské služby, ve středu požárníci bojovali s 80 požáry. Chybí jim však potřebné vybavení k tomu, aby je dostali pod kontrolu.

„Mnoho hasičů, kteří odjeli na dovolenou, se dobrovolně vrátili, aby s požáry bojovali,“ řekl podle zpravodajského serveru CNN Aronsson s tím, že hašení ohně komplikují vysoké teploty.

V úterý Evropská komise zareagovala na žádost Švédska a poslala do země dvě italská letadla Canadair CL-415, která unesou až 6000 litrů vody. Zasahují v okolí města Örebro na jihu Švédska. S hašením požárů pomáhají také helikoptéry, které zapůjčilo Norsko.

Ve Švédsku podobně jako na mnoha místech v Evropě od května panují vysoké teploty a nedostatek srážek. „V květnu, červnu a na začátku července bylo neobyčejně sucho a horko,“ uvedl Švédský meteorologický a hydrometeorologický institut ve varování, které vydal tento týden. Upozornil také na možný nedostatek vody ve středním a jižním Švédsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované