Hlavní obsah

Švédsko nasadilo na požáry gripeny. Na hořící oblasti shazují ze stíhaček bomby

Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

Švédové stále nemohou dostat požáry pod kontrolu. Hasiči nyní přišli s neotřelým nápadem. Na jedno ze zasažených míst shodili ze stíhaček bomby.

Článek

Švédsko se stále potýká s lesními požáry způsobenými vlivem vysokých teplot a sucha. Hasiči nyní přišli s netradičním nápadem, jak udolat plameny. Na vojenskou střelnici Trangslet v oblasti Dalarna ve středozemí shazují stíhačky bomby s cílem vytlačit z místa vzduch.

Podle plukovníka královského letectva Anderse Perssona celé akci předcházely důkladné výpočty. V oblasti je hrozba výskytu nevybuchlé munice, zároveň vojáci s ničím takovým doposud zkušenosti neměli. Podle Perssona se ale podařilo zastavit šíření požáru v okruhu sta metrů.

Švédsko, kde běžný letní den znamená teplotu okolo 23 stupňů Celsia, nemá pro řádění velkých lesních požárů v nynějším rozsahu dostatečné kapacity, proto do země přijeli pomoci hasiči z Itálie, Německa, Norska, Dánska, Polska či Francie. Pomoc nabídl i český ministr vnitra a zastupující ministr zahraničí Jan Hamáček. Švédské vládě je připraven poskytnout policejní vrtulník určený pro hašení požárů ze vzduchu.

Požáry vlivem vysokých teplot a sucha trápí kromě Švédska i většinu jihoevropských států. V Řecku plameny srovnaly se zemí celou vesnici a stály život na osm desítek lidí. Sicílie se prozatím obešla bez ztrát na životech. Ohně trápily i východní část Finska, zde ale hasičům pomohl déšť.

Reklama

Související témata:

Doporučované